Situationen i Turkiet
Evolutionsläran försvinner och undervisning om Turkiets grundare Mustafa Kemal Ataturk nedprioriteras.

Turkiet stoppar evolutionsläran i skolor

Publicerad 24 juni 2017 kl 11.11

Utrikes. Turkiet ska plocka bort evolutionsläran i läroplanen för landets skolor upp till nionde klass. Kritiker anser att tilltaget är ytterligare ett steg mot en islamisering av landet, skriver The Telegraph.

Dela artikeln

Nu är det slut med evolutionslära för turkiska skolbarn.

Enligt utbildningsnämndens ordförande Alpaslan Durmus är Charles Darwins evolutionsteori "kontroversiell" och ska därför tas bort ur Turkiets läroplan. Förslaget ska redan ha godkänts av landets president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi har uteslutit kontroversiella ämnen för studenter i en ålder där de ännu inte kan förstå frågornas vetenskapliga bakgrund, säger Durmus enligt The Telegraph.

Sekulära kritiker beskriver förbudet som en krypande islamisering av Turkiets tidigare sekulära stat.

Enligt en grupp turkiska akademiker innebär detta att Turkiet numera befinner sig i samma kategori som Saudiarabien, där en djupt religiös läroplan också förbjuder evolutionslära från att läras ut.

Evolutionsläran är inte allmänt accepterad bland religiösa muslimer i Turkiet. Likt Bibeln lär Koranen ut att Adam och Eva var de första människorna på jorden. Gud sägs ha skapat Adam från lera och sedan bildat Eva, eller Hawa, från Adam.

Utbildningsdepartementet planerar även att skära ned på undervisningen om Mustafa Kemal Ataturk, grundaren av det moderna Turkiet och en uttalad sekularist.

Turkiet består till övervägande del av sunnimuslimer, men beslutet att förbjuda evolutionsläran är historiskt. Ataturks avsikt var att Turkiet skulle bli en modern demokratisk och sekulär stat efter västerländska mått. Redan 1924 stängde han de religiösa skolorna för att utbildningen i landet skulle få en sekulariserad inriktning.

Konstitutionellt är Turkiet ett strikt sekulärt land. Men det har landets nuvarande president Recep Tayyip Erdogan stegvis förändrat. 2007 ville han till exempel ändra lagen som förbjuder kvinnor från att bära slöja på turkiska universitet. Att ta bort slöjförbudet skulle leda till att män tvingade kvinnor att bära slöja, menade kritiker.

Redan inför valet 2007 demonstrerade tiotusentals sekulära turkar mot Erdogan, som då var premiärminister men väntades bli president. Det innebar att Turkiet för allra första gången skulle få en president från ett parti med islamiska värderingar, rapporterade Sveriges Radio.

– Premiärminister Erdogan har religiösa värderingar, jag är rädd att han kommer att förändra landet, sade Istanbul-bon Emel Gyruscholu till SR.

Sveriges tidigare generalkonsul i Istanbul, Ingmar Karlsson, menar att militärens kuppförsök i Turkiet förra sommaren handlade om att stoppa islamiseringen av landet.

– Det kan vara så nu att det är en grupp yngre officerare som nu bestämt sig för att gripa in för att rädda nationen från islamisering, om man ska förenkla det hela, sade Ingmar Karlsson till Ekot i juli 2016.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0