Vita i Zimbabwe
Brittiska tjänstemän på besök i Zimbabwe 2007 i en biståndsinsats för att försöka få landets nya svarta jordbruk på fötter.

Mugabe ångrar sig om utrensning av vita jordbrukare

Publicerad 2 augusti 2015 kl 20.38

Utrikes. Zimbabwes regering, ledd av president Robert Mugabe, säger nu att man vill ha tillbaka de vita jordbrukarna. Anledningen är enligt den amerikanska public service-kanalen NPR att landets ekonomi ligger i ruiner efter att man för femton år sedan inledde en etnisk utrensning av vita jordbrukare.

Dela artikeln

© Wikipedia

Karta som visar matför­sörjningen i Zimbabwe 2008. Ljusgul betyder tillfreds­ställande matför­sörjning och röd mycket osäker mat­försörjning.

Under större delen av 1900-talet var Zimbabwe känt som "Afrikas kornbod". Från landets bördiga slätter exporterades stora mängder vete, majs och tobak till resten av Afrika.

Men det var framförallt landets vita jordbrukare som stod för landets blomstrande jordbruksnäring och långt in på 90-talet ägdes 70 procent av landets åkermark fortfarande av vita. Det var något som president Mugabe och maktpartiet Zanu ville ändra på genom en vänsterpolitisk reform där de vita böndernas jordbruksmark kvoterades ut till landets svarta befolkning.

År 2000 inledde regeringen jordbruksreformen där de vita jordbrukarna tvingades lämna ifrån sig sin mark samtidigt som de uppmanades lämna landet. Förra sommaren fanns det bara mellan 100 och 150 vita bönder kvar i landet efter att tusentals av dem tvingats utvandra medan andra mördats.

Men konsekvenserna för Zimbabwes jordbruksnäring, och hela landets ekonomi, har blivit katastrofala i den vänsterpolitiska reformens spår. En stor del av landets bördiga jordbruksmark tillföll människor som var lojala Mugabe och inte hade något intresse alls för att odla grödor. Annan mark tillföll svarta zimbabwier som inte visste hur de skulle bruka jorden på ett effektivt sätt.

Idag klarar Zimbabwe, som för bara ett par decennier sedan exporterade sina grödor och försåg delar av resten av kontinenten med mat för dagen, inte ens av att föda sin egen befolkning. Samtidigt har viktiga exportprodukter som tobak, avokado och andra frukter, som förut gav landet välbehövliga inkomster, helt försvunnit.

Enligt den amerikanska public service-kanalen NPR täcker Zimbabwes jordbruksproduktion idag knappt hälften av landets eget behov. Västländer som USA, Storbritannien och Australien har förgäves inlett olika biståndsprojekt för att försöka få det nya svarta jordbruket på fötter, men matproduktionen fortsätter att sjunka. Situationen är så pass akut att det amerikanska biståndsorganet USAID börjat dela ut matpaket till zimbabwierna för att förhindra svält.

Med ett land vars ekonomi helt har krossats av regeringens vänsterpolitiska reform och ett folk som befinner sig på randen till svält har nu Mugabe börjat vädja till de vita jordbrukarna att komma tillbaka till Zimbabwe för att få jordbruket och landets ekonomi på fötter igen.

Men BBC-journalisten Peta Thornycroft, som är stationerad i Sydafrika, tror inte att de vita jordbrukarna är intresserade av att återvända till ett land där de trakasserats och som de under förödmjukande former körts ut ur.

– Jag kan inte förställa mig att någon, i synnerhet av dem som gått igenom de senaste 15 åren, skulle vilja återvända. Landet har förändrats, säger hon.

Bild:

© USAF

Robert Mugabe.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

Marine Le Pen ångrar att hon uteslöt sin far

"Jag kommer aldrig att förlåta mig själv.". Börjar till slut kalla Jean-Marie för "pappa" – efter hans död.0 

Bögarna får skulden för bränder i LA

Paniken efter analysen i direktsändning.. Så har ökända gayområdena i Los Angeles klarat eldkatastrofen.0 Plus

Ska Netanyahu gripas i Auschwitz?

Frågan het potatis inför 80-årsjubileum.. Beviljar undantag för folkmordsanklagade ledaren.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0