Kvinnan kom till Sverige för ungefär tre år sedan tillsammans med sina tre barn. Hon fick senast avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd för två år sedan, och familjen lever som illegala invandrare.
I maj i år ansökte kvinnan om socialbidrag hos vård- och omsorgsnämnden i Vännäs kommun, som avslog ansökan. Hon överklagade då beslutet till förvaltningsrätten och hänvisade till att hon "överhuvudtaget inte ser någon som helst möjlighet att återvända till sitt hemland", bland annat eftersom barnen, som går i skola, nu har "assimilerats i det svenska samhället".
Trots att kvinnan alltså i flera år befunnit sig illegalt i Sverige väljer förvaltningsrätten nu att ge henne bidragsfinansiering på de svenska skattebetalarnas bekostnad.
"På grund av vad NN har anfört om skälet till att hon inte kan återvända till sitt hemland, och vad som har framkommit om barnens nuvarande situation, anser förvaltningsrätten att NN och barnen inte kan anses vara tillförsäkrade en skälig levnadsnivå om de återvänder till sitt hemland eller medverkar till att skickas tillbaka dit", skriver rätten.
Att Migrationsverket vid två olika tillfällen bedömt att kvinnan saknar skyddsskäl spelar heller ingen roll, enligt kammarrätten i Umeå.
"Denna bedömning kan inte påverkas av den omständigheten att en prövning enligt utlänningslagen har lett till att NN inte har ansetts ha tillräckliga skäl för att stanna i Sverige", står det i domen.
Widar Andersson på Folkbladet uppmärksammar domen och kallar den ett "systemskifte för migration".
"Fri invandring och offentlig försörjning för alla som kan ta sig hit utlovas i domen. Välfärdsstatens uppbyggnad ligger i stöpsleven", skriver han.
Domen har överklagats till kammarrätten i Sundsvall.