Australiska och nya zeeländska trupper på Gallipoli någon gång runt 26-27 april 1915.

Hundra år sedan slaget om Gallipoli

Publicerad 25 april 2015 kl 20.51

Historia. Idag var det hundra år sedan slaget om Gallipoli inleddes.

Dela artikeln

En allians av framförallt brittiska, franska, nyzeeländska samt australiska trupper landsteg morgonen den 25 april 1915 på Gallipoli i det då ottomanska riket. Deras mål var att inta staden Konstantinopel – en stad som idag är mer känd som Istanbul – för att därigenom säkra sjöleden till Ryssland via Bosporen.

Offensiven misslyckades och efter nästan nio månaders hårda strider gav de allierade upp och ottomanerna kunde utropa sig själva som segrare. Vid det laget hade hundratusentals soldater dödats och skadats i de svåra och hårda striderna.

Hundraårsdagen av inledningen av slaget högtidlighölls idag av hundratusentals människor världen över, skriver Euronews. Uppemot en kvarts miljon människor uppges ha deltagit i en parad i Sydney för att högtidlighålla och minnas de drygt 28.000 australier som dödades eller skadades under stridigheterna.

På plats i staden Gallipoli fanns idag bland andra Australiens och Nya Zeelands premiärministrar Tony Abbott och John Key samt Storbritanniens prins Charles och hans son prins Harry. Fokuset på dagens högtidlighållande var försoning och premiärminster Key talade om att "båda sidor gjorde det de trodde var rätt och det de ansåg vara nödvändigt".

För både Australien och Nya Zeeland är slaget av stor historisk vikt eftersom det var första gången som de båda länderna deltog i strid som självständiga stater. Även för Turkiet är slaget viktigt eftersom det markerade ett trendbrott för en lång rad av ottomanska nederlag och blev startskottet för det moderna Turkiets framväxt.

 

Turkish President at Gallipoli: “As for turning common pain into a tool for friendship, peace and love and not generating new animosity, I want Canakkale to serve as an example for all nations" ...

Posted by euronews on Friday, April 24, 2015

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0