Sveriges offentliga finanser

ESV-rapport: Invandringen dränerar svensk ekonomi

Publicerad 15 januari 2015 kl 14.48

Skatt. Mångmiljardsatsningarna på att öka invandringen till Sverige dränerar den svenska ekonomin och leder till jättestora budgetunderskott år efter år – det avslöjar en ny rapport från Ekonomistyrningsverket idag.
– Jag upplever det som att vi har svaga finanser, den här prognosen bekräftar att vi har problem med statsfinanserna, kommenterar finansminister Magdalena Andersson (S).

Dela artikeln

Utgiftsposterna "migration och integration" och den relaterade utgiftsposten "ekonomiskt trygghet för familj och barn" har ökat och kommer att fortsätta öka mycket kraftigt de kommande åren.

Budgetunderskottet för 2014 uppgick till 92 miljarder kronor och kommer att fortsätta på en hög nivå även i år – prognosen är ett underskott på minst 81 miljarder 2015 trots inplanerade skattehöjningar.

– Jag upplever det som att vi har svaga finanser, den här prognosen bekräftar att vi har problem med statsfinanserna, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till socialdemokratiska Aftonbladet och fortsätter:

– Eran med ofinansierade sänkningar av skatterna är slut. Det handlar om att ta ansvar för statens finanser och finansiera reformer.

Trots det finns det inga tecken på att den rödgröna regeringen överväger att minska invandringen, istället kommer satsningarna på invandringen att öka med många tiotals miljarder kronor årligen de kommande åren.

Ekonomistyrningsverket avfärdar dessutom riksdagens beräkningar, som med sina kalkyler hoppas på ett betydligt lägre underskott. "Marginalerna till utgiftstaket är små de närmaste åren. I år bedöms inte marginalen vara tillräckligt stor för att kunna hantera normal osäkerhet", varnar myndigheten.

I rapporten varnas även för att inte bara svenska staten utan även svenska folket blir allt mer skuldsatt. Svenskarnas genomsnittliga skuldkvot närmar sig 170 procent från att ha legat runt 90 procent under mitten av 90-talet.

Skuldkvoten beräknas genom att man sätter hushållets disponibla årliga inkomst i relation till hushållets lån (skuldsättning). Skuldkvoten blir alltså större ju större skulder hushållen i Sverige har.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.