Det började med en artikel i SVT Kultur förra veckan som utmålade det som ett stort problem att utrikeskorrespondenterna är "vita med svenska namn". Journalisten Katarina Andersson frågade Ekots avgående utrikeschef Per Eurenius varför det är så svårt att "fixa mångfalden" inom kåren.
– Korrarna är en elitpluton. Såklart finns det många anställda på Ekot med mångfaldsbakgrund, men andelen som har nått en såpass hög nivå när det gäller radiojournalistik är liten än så länge, svarade Per Eurenius.
I en tråd på Facebook, som nu är låst för allmänheten, rasar debatten mellan olika SR-profiler, rapporterar SVT Kultur. Vissa av medarbetarna är upprörda över kritiken.
"För egen del avvisar jag helt kritiken med att Jag har för fan jobbat mig till att bli korre", skriver utrikesreportern Alice Petrén.
David Carlqivst, som är SR- korrespondent i Kina, konstaterar att det kan bli problem med klassificeringen när raskvotering tillämpas.
”Räknas en vit latinamerikan i samma kategori som en med mörkare hy? Och hur mäter man det – gentemot en slags vithetsskala?” skriver han.
Kommentarerna gör att medarbetaren Pablo Dalence får "ont i magen".
”Det låter som det är just vi med mångfaldsbakgrund som inte håller måttet. Om det nu är på det sättet undrar jag vad företagsledningen har för strategi för att vi ska kunna bli lika duktiga som övriga anställda med icke mångfaldsbakgrund?” skriver han.
Även programledaren Ametist Azordegan är kritisk till kollegorna.
”Det största problemet är att mångfald uppenbarligen (av denna tråd att döma) ses som ett problem snarare än en tillgång. Märkligt. Mycket märkligt”.
Vänsteraktivisten och korrespondenten Cecila Uddén kräver att rassammansättningen inom korrespondentkåren nu förändras.
"Jag hör till de gammeldags korrar som anser att en korre bör ge sig ut i världen med en 'svensk' ryggsäck, hela tiden tänka på att man rapporterar för en svensk publik. Men vår elitpluton har inte längre någon svensk ryggsäck – eftersom denna elitplutons referensramar i Sverige faktiskt inte är representiva (längre). Är det någon som inte anser att vi bör sträva efter att ändra på det?", skriver Cecilia Uddén.