En viktig komponent i Sigmund Freuds klassiska pseudovetenskapliga teorier om det mänskliga psyket är idén om att små barn tränger bort minnen på grund av deras sexuella laddning.
Enligt den psykoanalytiska metoden skulle psykiskt sjuka patienter kunna "botas" genom att traumatiska barndomsminnen åter väcktes till liv.
Men nu har ett kanadensiskt forskarlag genom experiment på möss visat att det är en snabb nybildning av nervceller, det som kallas neurogenes, som leder till att små barn så snabbt glömmer, rapporterar Svenska Dagbladet.
Experimentet visar att musungar som utsätts för obehagliga upplevelser som elstötar glömmer händelsen betydligt snabbare än de äldre mössen. När de äldre mössen utsattes för ökad aktivitet och träning ökade neurogenes, vilket fick som följd att de blev mer glömska.
Kort sagt visar studien att ju mer intensivt vi lär oss nya saker, desto mer glömska blir vi. Eftersom nybildningen av nervceller är som mest intensiv hos små barn så glömmer de allra snabbast.
Germund Hesslow, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet, har länge tillbakavisat idén om bortträngda minnen och avfärdat hela teorin som "humbug".