Enligt undersökningen har selfien blivit ett välkänt fenomen oavsett ålder. Drygt 85 procent av alla personer över 18 år säger sig känna till fenomenet.
Att själv ta en selfie är dock vanligast bland yngre (18-34 år), vilket pekar på att fenomenet troligen kommer att följa med framöver och ytterligare befästas som ett begrepp under de närmsta åren.
– Utöver användningen av sociala medier är en bidragande orsak till fenomenet selfie mobiltelefonernas makalösa tekniska utveckling de senaste åren. Idag kan vem som helst, var som helst, med hjälp av bara sin mobil ta, redigera och dela med sig av fantastiska bilder på alla former av sociala medier, säger Andreas Bergqvist, nordisk produktchef för mobiler på Samsung i ett pressmeddelande.
De som trodde att det främst är kvinnor som tar bilder på sig själva är fel ute. Selfies tas av lika många män som kvinnor. Den typiska selfie-posen domineras inte heller av den klassiska plutmunnen, eller ”duck face” som har kommit att känneteckna en selfie. Bara 4 procent plutar.
De allra flesta, 70 procent, har faktiskt ingen speciell min eller pose när de tar en selfie. Däremot spelar vinkeln på telefonen roll när man tar en selfie – lite snett ovanför huvudet är den vanligaste vinkeln, allt för att få den mest smickrande bilden på sig själv. Vanligast är det att ta selfies på fest, på jobbet eller i skolan.