Sverige har inte haft någon vidare varm och solig sommar i år. Däremot har sommaren präglats av våld, bilbränder, mord och andra skrämmande brott.
Bara under natten till lördag skedde fem våldtäkter i landet. Under söndagen inträffade en till i en park i Örebro. Natten till måndag skedde ytterligare en, då en "ung flicka" våldtogs i Uppsala. Det var det tredje övergreppet i staden – på tre dygn.
Justitieminister Morgan Johansson, som ansvarar för sådana frågor, är också skrämd – fast av andra saker: hur varmt det är utomhus.
På måndagen postade han flera inlägg på Twitter – om "klimatet".
"Juli 2019 var den varmaste månaden som någonsin uppmätts på jorden. Nästan 200 miljarder ton grönländsk is smälte och rann ut i Atlanten. På en enda månad. Det är enormt skrämmande. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga", skriver han.
Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs Universitet, intervjuades nyligen i GU Journalen och menar att klimatdebatten är överdriven. Enligt henne är det till exempel inte fastställt varför viss is på Antarktis smälter. Och även om den globala temperaturen höjdes med flera grader, skulle det alltid finnas vatten kallare än minus två grader vid polerna på vintern, säger hon i tidningen.
Det finns dock en sak som oroar henne, att jorden troligen är på väg mot en ny istid.
– Själv är jag mer bekymrad över att klimatet blir kallare än att det skulle bli varmare. För sannolikt befinner vi oss i slutet av en 10 000-årig mellanistids som kommer följas av en 100 000-årig istid, säger Anna Wåhlin till GU Journalen vid Göteborgs universitet.
Hon påpekar att klimat och temperatur är mycket komplexa frågor, och menar att den "kommande katastrof" som media ständigt varnar för, saknar riktigt stöd i forskningen.
Nyligen visade också en finsk studie att människans påverkan på klimatet är så extremt marginell att den är ovidkommande.