Enligt tidigare uppgifter från Wall Street Journal har Trump-administrationen en plan som innebär att Ukrainas Nato-medlemskap skjuts upp i minst 20 år. I utbyte ska väst fortsätta att förse Ukraina med vapen samt placera ut europeiska fredsbevarare för att övervaka en vapenvila.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar dock förslagen och beskriver dem som ett sätt att "frysa konflikten längs den nuvarande kontaktlinjen och överföra ansvaret för att konfrontera Ryssland till Europa".
Han uttrycker särskilt starkt motstånd mot idén att införa europeiska fredsbevarare i Ukraina.
– Vi är absolut inte nöjda med de förslag som framställs å den tillträdande presidentens medarbetares vägnar, säger Lavrov.
Enligt tidigare medierapporter diskuterade Trump diskuterade dessa idéer under ett möte i Paris den 7 december med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Frankrikes president Emmanuel Macron. Trump ska ha betonat att Europa måste ta ett större ansvar för att avskräcka rysk aggression.
Lavrov påpekar att Moskva ännu inte har mottagit några officiella signaler från Washington och betonar att Biden-administrationen fortfarande styr den amerikanska utrikespolitiken fram till Trumps installation den 20 januari.
Rysslands president Vladimir Putin uttalade sig den 26 december och sade att Ryssland siktar på att "avsluta konflikten" under 2025 men betonade behovet av framgångar vid fronten. Samtidigt avvisade Lavrov möjligheten till en vapenvila och kallade det för "en återvändsgränd".
Donald Trump har hittills inte officiellt presenterat några konkreta åtgärder för att få slut på konflikten, trots sitt tidigare löfte om att skipa fred "inom 24 timmar".
Putin har uttryckt en vilja att föra dialog med Trump, men står fast vid Rysslands krav: inga territoriella eftergifter och ett definitivt avvisande av Ukrainas Nato-medlemskap.