– Det är oacceptabelt att personer vistas i Sverige utan tillstånd. Nu ökar vi polisens förutsättningar att kunna identifiera fler personer. Vi försvårar också för dem som vill missbruka resehandlingar för att olovligen resa in i Sverige, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett uttalande på regeringens hemsida.
Utländska medborgare som vistas i Sverige är skyldiga att på begäran överlämna sitt pass och andra handlingar till polisen för att visa att han eller hon har rätt att uppehålla sig i landet. I propositionen föreslår regeringen ytterligare verktyg till myndigheterna för att kontrollera detta.
Till exempel blir det möjligt att fotografera och, förutsatt att personen har fyllt 14 år, ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroller. Om det visar sig att personen inte har rätt att vistas i Sverige ska uppgifterna kunna lagras i ett register för framtida jämförelser.
I propositionen föreslår regeringen också att tillgången till resedokument och så kallade främlingspass som utfärdas av Migrationsverket begränsas. Bland annat ska främlingspass i vissa fall kunna beviljas högst tre gånger under en femårsperiod. Främlingspass och resedokument ska också kunna återkallas om innehavaren inte längre har rätt till sådana dokument.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.