Polisen blev under gårdagen överrumplade av beskedet att ID-kontrollerna ombord på tågen till Sverige slopas med omedelbar verkan. Nu blir det en redan hårt pressad polismyndighets uppgift att ha koll på vilka som reser in i Sverige genom att utöka gränskontrollerna. Patrik Engström är chef för gränspolissektionen på polisens Nationella operativa avdelning (Noa):
– Vi kan konstatera att regeringen nu har fattat detta beslut. Exakt hur gränskontrollerna behöver utvecklas är för tidigt att säga. Vi behöver analysera konsekvenserna av detta mer i detalj under de närmaste dagarna, sade han igår kväll i ett uttalande.
– Vilka ytterligare resurser detta kan komma kräva och var det ska tas ifrån behöver vi titta på nu.
Sverige införde gränskontroller sent på hösten 2015 efter att den rödgröna regeringen motvilligt erkänt att landet inte kan ta emot hur många asylinvandrare som helst. De följdes därefter upp med ID-kontroller för dem som kliver på bussar eller tåg i länder som Danmark och Tyskland med Sverige som slutdestination.
Kontrollerna innebar att det det var tåg- och bussbolagens ansvar att ha koll på vilka deras resenärer är och att säkerställa att dessa har rätt att resa in i landet. De innebar också att tusentals invandrare som hoppats ta sig till Sverige för att söka asyl och bidrag stoppades långt innan de tagit sig fram till gränsen. Därför medförde ID-kontrollerna en enorm lättnad av arbetsbördan för polisen och övriga svenska myndigheter.
Att regeringen nu satsar på att öka invandringen igen genom att slopa kontrollerna är något Moderaterna är mycket kritiska till.
– Det är ett riskabelt och illa genomtänkt beslut, säger partiets migrationspolitiske talesman Johan Forssell i SVT.
– Vi riskerar att för varje steg som regeringen tar i den här riktningen att få en upprepning av det som hände hösten 2015. Att vi får en situation som vi inte kan hantera.
Forssell påpekar att polisen inte vet hur de ska hantera de ökade gränskontroller som krävs och att regeringen borde ha löst den frågan innan de slopade ID-kontrollerna. Inrikesminister Anders Ygeman viftar emellertid bort kritiken.
– Vi har skjutit till 700 miljoner kronor innevarande år. Det är betydligt mer än den här förstärkningen kommer kosta, säger han och tycker att polisen har de resurser de behöver för att hantera situationen.