Påven lyfte fram hennes arbete bland framför allt Indiens fattiga som "radikalt och modigt".
– Moder Teresa har, genom hela sin varelse, varit en generös givare av gudomlig nåd, sade han.
Den kosovoalbanska nunnans liv har fascinerat miljoner människor världen över. 1928, när hon var 18 år gammal, lämnade hon sin hemstad Skopje för att ansluta sig till Loretosystrarnas orden, något hon längtat efter sedan hon var 12.
Året därpå reste hon till Indien och träffade aldrig mer sin mamma och sin syster. Pappan hade avlidit när Moder Teresa, född Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, bara var åtta år.
I många år var Moder Teresa verksam som rektor och lärare i Indien. 1950 startade hon Missionaries of Charity och arbetade med fattiga på Calcuttas gator, en verksamhet hon uppmärksammades för internationellt.
Under 1970-talet fick nunnan från Balkan mer och mer medial uppmärksamhet och 1979 belönades hon med Nobels fredspris för sina insatser för Indiens fattiga.
Hyllad för sina insatser för fattiga hade Moder Teresa samtidigt åsikter som gick på tvärs med västerländska ideal. Hon var en mycket stark abortmotståndare och sade att "den som ännu inte fötts är den som är svagast, minst och fattigast".
Från och med idag kallar katolikerna Moder Teresa för Heliga Teresa av Calcutta, något som påve Franciskus inser kommer bli svårt för många att göra.
– Detta helgon är oss så nära, så ödmjukt och fruktsamt att vi spontant kommer fortsätta säga "Moder Teresa", konstaterade påven.
Heliga Teresa avled 1997, 87 år gammal.