I mars 2003 grep Kubas säkerhetstjänst Ricardo González Alonso, korrespondent för Reportrar utan gränser samt och 74 personer till. De flesta gripna var journalister. I ett pressmeddelande från november 2004 försvarar Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, de kubanska myndigheternas agerande. Martin Schibbye var vid denna tid ansvarig presskontakt för RKU.
Det är i Aftonbladet krönikören Johan Hakelius skriver om det uppseendeväckande pressmeddelandet. Martin Schibbye var då 24 år gammal och fil kand i statsvetenskap. Sju år senare, den 1 juli 2011 skulle han själv gripas av etiopisk militär då han tillsammans med fotografen Johan Persson olagligen försökt ta sig in i landet understödda av en terrorgrupp, Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).
Den mening från pressmeddelandet som Hakelius citerar hade nästan ordagrant kunnat användas för att rättfärdiga hans egen fångenskap i Etiopiskt fängelse:
Kuba har som alla andra länder rätt att försvara sin existens som land. De 75 demokratiaktivisterna är inte politiska fångar, de är spioner för en fientlig, utländsk makt, och dömdes i domstolar.
I ett svar till Johan Hakelius på sin egen blogg skriver Martin Schibbye att livet och erfarenheter har fått honom att ompröva synen på pressfriheten på Kuba. Han skriver vidare att anledningen till att han gick med i RKU var att jobba för en bättre värld, mot miljöförstöring och rasism.
I dag håller Reportrar utan gränser ett samtal på bokmässan till stöd för fängslade journalister där Martin Schibbye kommer att tala.