Kristerssons könsbytarlag

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Publicerad 16 april 2024 kl 16.02

Utrikes. Moderata riksdagsledamöter som går emot partilinjen i omröstningen om könsbyteslagen riskerar repressalier, rapporterar Aftonbladet.

Dela artikeln

Den mycket omstridda könsbyteslagen ska röstas igenom i riksdagen i morgon onsdag – trots att varken befolkningen eller ens en stor del av politikerna själva vill ha den.

En liknande lag har just röstats igenom i Tyskland, trots starkt motstånd även där. Och så kallade konspirationsteoretiker sprider nu tesen att Sverige helt enkelt har beordrats att införa lagändringarna, sannolikt av USA.

Trots det stora interna motståndet inom M är det få riksdagsledamöter för partiet som vågat yttra sig öppet kritiskt om saken. Ett undantag är Ellen Juntti, som är öppen med att hon tänker trotsa partiledningen i morgondagens omröstning.

En annan M-politiker som varit kritisk, Jan Ericson, beskriver på sin blogg lagen som "fasansfull". Men han har sett till att han befinner sig i USA morgon, så att han slipper rösta.

– Om det hade funnits realistiska möjligheter att påverka utfallet hade jag absolut övervägt [att rösta mot partilinjen]. Men jag bedömer de möjligheterna som obefintliga, säger Ericson till Aftonbladet.

Det kan visa sig ha varit ett smart drag för Jan Ericson – som suttit i riksdagen i 18 år och bara en enda gång röstat emot partilinjen genom att lägga ned sin röst. Och då räknas han ändå som en av de mer självständiga ledamöterna i kammaren.

Enligt Aftonbladet hotas bångstyriga ledamöter med repressalier om de inte trycker på rätt knapp i morgon. Mattias Karlsson, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, uppger för tidningen att man i "alla partier" riskerar att straffas om man trycker på en annan knapp än man blir beordrad att trycka på.

– Det brukar bli någon form av konsekvens om man bryter linjen. Jag håller inte för osannolikt att det blir repressalier även i denna gång. Det gäller alla partier, säger Karlsson.

Som exempel på repressalier nämner han att man kan bli av med en utskottsplats eller få byta utskott.

– Det ser nog ungefär likadant i alla partier, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Malmfälten-skojaren gripen på Cypern

Johnny Uvén fast igen. Lyckades först fly från polisen på Cypern – iförd handbojor.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.