Under måndagskvällen höll regeringen en presskonferens angående det växande coronaproblemet i Sverige.
Hade Sverige tidigt stoppat flygningarna från drabbade länder hade smittan kanske kunnat stoppas.
Inte förrän idag valde Folkhälsomyndigheten att stoppa flyg från Iran – där smittan varit utom kontroll ett bra tag. Därmed är det för sent och smittan väntas nu bli utbredd i landet. Det Sverige kan göra nu är att fortsätta arbeta med smittspårning av fler drabbade personer.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) varnade för fake news om smittan under presskonferensen och uppmanade svenskar att bejaka källkritik.
– Det finns grogrund för desinformation, där avsändaren medvetet sprider felaktigheter, sade han. Därför vill jag betona vikten av att kontrollera källan och hålla sig uppdaterad med råd och rekommendationer från myndigheter.
Tidigare idag förklarade Björn Olsen, infektionsprofessor på Uppsala universitet, att mellan 60-80 procent av världens befolkning kan komma att smittas av corona. Det är det värsta men också det mest troliga scenariot, i varje fall enligt honom, sade han i Expressen.
Under pressträffen försökte Stefan Löfven lugna människor om läget.
– Regeringen tar det här på allra största allvar. Många känner oro, och det är förståeligt. Det är viktigt att hålla sig informerad och följa råd från myndigheter.
– Vi är redo att agera om situationen så kräver. Regeringen är redo att fatta beslut om myndigheterna kräver ökade befogenheter och resurser. Myndigheterna har beredskap om smittan skulle sprida sig. Sveriges samlade expertis och förmåga är mobiliserad för att hantera den här situationen, sade Löfven.
Även Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tog till orda.
– Vår roll är att skapa samordning och helhet i arbetet. Och det är ett arbete som bedrivs kontinuerligt. Det vi nu fokuserar på är två saker, att myndigheter går igenom sin kontinuitetshantering och tittar på hur varu- och tjänsteflöden kan komma att påverkas om det blir många sjuka, och folk inte kan jobba. Vi tittar också på om leveranser uteblir för att vara förberedda om detta skulle eskalera, även om det inte finns några tecken på det just nu. Sedan tittar vi på informationsgivningen, där behoven nästan är oändliga i sådana här fall.