Efter ett långt toppmöte i Bryssel under natten ska nu EU ha kommit överens om migrationen.
Bland annat kommer man gå vidare med frågan om migrantläger i Nordafrika, dit de som plockas upp på Medelhavet ska föras. EU-länder ska även på frivillig basis kunna upprätta asylcentra inom sina gränser för att där skilja ekonomiska migranter från så kallade riktiga flyktingar.
Tanken är att bara de senare ska få stanna, och de andra skickas hem.
Men om det finns medlemsstater som verkligen vill bygga sådana läger inom sina egna gränser är ännu oklart. Därmed är migrationsfrågan egentligen inte löst. I dagsläget finns inga läger vare sig i Europa eller Nordafrika.
Sveriges satsminister Stefan Löfven (S) är inte alls nöjd. Han ville ju tvinga samtliga EU:s medlemsstater att ta emot invandrare genom en proportionerlig omfördelning. Men så blir det inte.
– Jag är inte nöjd, eftersom det inte finns någon uppgörelse om fördelning av asylsökande i alla EU-länder, men det ska diskuteras vidare, säger Stefan Löfven till SVT.
Enligt TT innebär EU:s överenskommelse om invandringen även att man ska försöka förhindra okontrollerade migrationsströmmar som 2015; att man ihop med Libyen ska krossa människosmugglingen; att man ska "markera" mot så kallade hjälporganisationer som tar upp migranter på Medelhavet; ett ökat ekonomisk utbyte med afrikanska länder så att människor i stället vill stanna i sina hemländer samt att man ska stärka EU:s kontroll av yttre gränser. Systemet ska alltså bygga på frivillighet, vilket ska ha varit det enda sättet att få med Visegradländerna Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.
– Utan tvekan har vi ett nytt politiskt landskap i Europa. Vi borde ha kommit överens om en omfördelning av flyktingar redan före det här toppmötet men några länder vill inte ta emot några. De tycker det räcker att stänga gränserna, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.