Den förra regeringen beslutade den i juni 2022 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag som innebär att det ska ställas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att beviljas permanent uppehållstillstånd, PUT.
Syftet med det hela uppges vara att "främja integrationen och ett inkluderande samhälle där individen stärks och ökar sina möjligheter att aktivt delta i samhället".
I enlighet med utredningens direktiv föreslås i betänkandet att det ska införas ett krav på kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället för att PUT ska kunna beviljas.
Dessa kunskaper föreslås visas genom ett godkänt prov. Det ska tas fram ett särskilt kunskapsprov som består av två delprov: ett som avser det svenska språket och ett som avser det svenska samhället.
Kravet ska omfatta den som har fyllt 18 år men som inte har rätt att uppbära inkomstgrundad ålderspension, garantipension eller äldreförsörjningsstöd enligt socialförsäkringsbalken. Så kallade kvotflyktingar omfattas dock inte av kravet.
Kunskapskravet föreslås träda i kraft den 1 juli 2027 och regleras i utlänningslagen och i utlänningsförordningen.