Ulf Bjereld.

Kontroversiell S-topp blir statlig utredare

Publicerad 30 juni 2016 kl 17.57

Inrikes. Regeringen har idag utsett ordföranden för socialdemokratiska Tro och solidaritet, Ulf Bjereld, till att utreda statens stöd till trossamfund – något som väcker hård kritik. I den tidigare revolutionäre kommunistens uppdrag ingår bland annat att ta fram ett värdegrunds- och demokratikriterium.
 "Bjereld har ju historiskt haft lite skakig inställning i just de frågor han ska utreda", skriver Moderaternas pressekreterare Niklas Gillström.

Dela artikeln

Den före detta revolutionäre kommunisten Ulf Bjereld är mest känd för att han i egenskap av professor i statsvetenskap anlitas som expert av svenska medier för att kommentera politiska händelser. Även Bjerelds fru, vänsterpartisten och professorn Marie Demker, brukar anlitas som oberoende expert av svenska medier.

Förutom sitt uppdrag som politisk expertkommentator är Bjereld ordförande för Socialdemokraternas religiösa sidoorganisation Tro och solidaritet. Han är därmed också medlem i regeringspartiets inflytelserika verkställande utskott.

Nu har Bjereld blivit utsedd av den socialdemokratiska regeringen till att utreda statens stöd till trossamfund.

"Demokratikriterium" införs
Idag är stödet till religiösa organisationer utformat så att bara samfund som delar etablissemangets syn på samhällsutvecklingen kan få stöd. Nu vill regeringen att Bjereld ska se över kraven och implementera ett "demokratikriterium".

”Det är vidare centralt att ett trossamfund som inte respekterar samhällets grundläggande värderingar, så som alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen och det demokratiska styrelseskicket, inte ska finanseras [sic] med allmänna medel”, står det i det felstavade kommittédirektivet.

Konsekvenserna för samfund som ”utvecklas i en negativ riktning och motverkar samhällets grundläggande värderingar” kan bli dyra. ”Ett sådant trossamfund ska mista sin rätt att vara statsbidragsberättigat och att utbetalningar ska kunna krävas tillbaka”, står det i direktivet.

Regeringen får kritik
På Twitter var det många användare som under torsdagen valde att lufta sitt missnöje över regeringens utnämning. Här är ett axplock:


Nyheter från förstasidan

Nya mätningen: SD-väljare flyr till AFS

Utmanarpartiet ökar kraftigt i ny undersökning – som SD själva beställt. "Allt fler har sett att Tidöavtalet inte inneburit något paradigmskifte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.