Kompakt stöd för Assange bland Latinamerikans intellektuella

Publicerad 29 juni 2012 kl 13.38

Politik.I Sverige är den kritiska inställningen till Wikileaks grundmurad hos journalister och tyckare i alltifrån DN till Expressen. Men i Latinamerika är situationen den omvända och nu går flera av Mexicos tyngsta intellektuella ut och uppmanar Ecuador att bevilja sajtens grundare Julian Assange asyl.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt mexikanska La Journada har ett upprop bland journalister, intellektuella, konstnärer och akademiker samlat ett stort antal namn till stöd för Julian Assanges tillflykt till Ecuadors Londonambassad i förra veckan, där man uppmanar landet att bevilja honom asyl.

Förutom att rikta sig till regeringen i Quito är dokumentet även riktat mot svenska myndigheter, med en uppmaning att avstå från åtalet mot Assange. Dessutom uppmanar man britterna att låta Wikileaksgrundaren lämna landets territorium.

Bland de som undertecknat uppropet finns chefredaktören Carlos Payan Velver, författaren Elena Poniatowska, poeten Hugo Gutiérrez Vega, historikern Lorenzo Meyer och konstnärerna Gabriel Orozco och Vicente Rojo.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0