EU:s invandringspakt
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) och Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) var ledande i förhandlingarna om den kontroversiella överenskommelsen.

Klart: Regeringen gick med på EU:s tvångsfördelning av invandrare

Publicerad 9 juni 2023 kl 15.26

Inrikes. EU:s så kallade invandringspakt har nu officiellt klubbats igenom av ministerrådet. Den svenska regeringen gick till slut med på att låta unionen tvångsfördela asylsökare – med dryga böter för medlemsländer som vägrar att samarbeta.

Dela artikeln

"Bryssel missbrukar sin makt. De vill förflytta migranter till Ungern med våld", skriver premiärminister Viktor Orbáns talesperson Zoltán Kovács på Twitter.

Han anklagar också EU för att försöka att med våld förvandla Ungern till ett "invandrarland" mot dess vilja.

Bakgrunden är att EU-länderna till slut kommit till en uppgörelse om migrationspolitiken, som innebär tvångskvoter för asylsökare från tredje världen.

Det medlemsland som vägrar ta emot sin del av bördan tvingas betala cirka kvarts miljon kronor i böter per nekad invandrare.

Detta kallas "obligatorisk solidaritet".

Lovade att inte gå med på tvång
I ministerrådet var det endast Ungern och Polen som röstade nej till uppgörelsen. Bulgarien, Litauen, Malta och Slovakien lade ned sina röster.

Den svenska regeringen lovade i maj att inte gå med på någon tvångsfördelning.

– I de förhandlingar som jag leder i rådet är tvingande omfördelning däremot inte på bordet, och det är ingenting som kommer att accepteras, sade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) då.

Trots det röstade hon alltså för det nya förslaget.

M-ministern: "Extremt nöjd och stolt"
– Jag är extremt nöjd och stolt att kunna meddela ministrarna har antagit allmänna riktlinjer. Dessa två filer utgör de två huvuddelarna i reformen av EU:s asylsystem, sade Maria Malmer Stenergard efter förhandlingarna, enligt Europaportalen.

På sociala medier beskriver partiet sin insats som en succé och använder den för att värva nya medlemmar:

SD hotade sänka regeringen
Överenskommelsen ska nu slutförhandlas med EU-parlamentet.

SD-toppen Mattias Karlsson krävde i april att regeringen skulle stoppa den så kallade invandringspakten "i EU-parlamentets tappning", utformad av den svenske Reinfeldt-moderaten Tomas Tobé.

"Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå", skrev Karlsson på Twitter.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.