– Vår undersökning visar att Klarna inte har följt kraven på bland annat allmän riskbedömning och rutiner och riktlinjer för kundkännedomsåtgärder. Det är därför motiverat att ingripa mot banken, säger Daniel Barr, generaldirektör för FI, i ett uttalande.
FI:s granskning avsåg perioden april 2021 till mars 2022 och undersökningen visar att Klarna har överträtt flera centrala regler. Företagets allmänna riskbedömning har haft enligt FI haft "betydande brister", till exempel har den helt saknat bedömningar av hur bankens produkter och tjänster kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Klarna har därutöver saknat rutiner och riktlinjer som fångar upp alla situationer när kundkännedomsåtgärder ska vidtas, när det gäller kunder som använder produkten faktura.
– Penningtvättsreglerna ska följas. Det är viktigt för att motverka risken för att företagets verksamhet kan utnyttjas av kriminella, säger Daniel Barr.
Trots bristerna anser myndigheten inte att överträdelserna är så allvarliga att de motiverar en varning eller indraget tillstånd. Klarna får i stället en anmärkning – och en rekordhög sanktionsavgift på en halv miljard kronor.
Klarna själva beskriver regelverket som komplext och lyfter fram att liknande kritik riktats mot andra banker.
"Branschen navigerar ett komplext regelverk, något som också påvisas av att samtliga övriga storbanker fått reprimander inom ramen för penningtvättsregelverket", skriver Klarna i ett uttalande på sin hemsida.