– Det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att särskilja en kraftigare förkylning och en coronavirusinfektion i dagsläget, säger Anders Sönnerborg, som är överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.
Det finns många tecken på att omikron ger tydligt mildare symptom än tidigare coronavarianter. Ytterst få dödsfall har rapporterats in hittills, trots den omfattande smittspridningen av omikron över stora delar av världen. Samtidigt tycks vaccinet ha bidragit till att motverka svår sjukdom även med de tidigare varianterna.
Influensa är dock lättare att känna igen, enligt Anders Sönnerborg.
– Man får högre feber, mer halsont kombinerat med rejäl hosta och inte minst muskelvärk. Det skiljer sig ofta från de övriga, även om symptomen naturligtvis överlappar, säger han till SVT.
Anders Sönnerborg konstaterar att provtagning är den enda säkra metoden för att avgöra vilken infektion som den som insjuknar har drabbats av.
Han understryker att det fortfarande är viktigt att hålla nere smittspridningen, trots de mildare symptomen.
– Man ska vara medveten om att om många får en infektion av omikron så kommer en del patienter ändå att hamna på sjukhus med allvarlig sjukdom. Framför allt de som är sköra. Man får inte glömma bort det så att man undervärderar riskerna.