Idag inledde talmannen Andreas Norlén sina gruppsamtal med sex av riksdagens partier.
Förhoppningen är att detta ska kunna leda samtalen om en ny regering framåt.
SD-ledaren Jimmie Åkesson, som inte är inbjuden till dessa samtal men till ett enskilt dito, tror dock inte att det kommer hjälpa.
– Det är ju samma människor som redan har pratat med varandra i sju veckor, säger han i SVT Aktuellt.
Under måndagen föreslog Åkesson att talmannen skulle ge honom sonderingsuppdraget. Detta står han fast vid.
Han menar nämligen att den främsta låsningen är kopplad till honom.
– Jag skulle inte kunna tvinga någon att prata med mig, men jag skulle kunna bjuda in till samtal. Då blir det kanske lättare för de som borde prata med mig att göra det.
Enligt Jimmie Åkesson är det viktigaste för honom att förändra den svenska samhällsutvecklingen. Han behöver inte sitta med i någon regering. Däremot vill han se en moderatledd konstellation där Sverigedemokraterna fungerar "som underlag".
SD-ledaren tänker dock inte lägga sig platt, utan påpekar att det är de andra partierna som måste ändra sig. Han inte kommer släppa fram någon regering som inte ger något tillbaka till SD:s 1,1 miljoner väljare.
Åkesson menar att det redan finns ett konservativt block i riksdagen, M, KD och SD, som dock inte släpps fram av Centerpartiet och Liberalerna.
Men backar ingen, då blir det nyval.
– Jag är väl en av få som tycker att det är den bästa lösningen trots allt. För som det ser ut nu kommer ingenting förändras. Men med den här diskussionen som nu pågått i sju veckor i bakhuvudet, skulle ett nyval kunna förändra det parlamentariska läget.
Han tror att många väljare då skulle rösta på de stora partierna för att skapa stabilitet i politiken. Han tror också att fler skulle rösta på hans parti, eftersom samtalen med talmannen enligt honom visat att det inte går att styra Sverige utan att prata med SD.
Enligt Jimmie Åkesson kommer de andra partierna förr eller senare tvingas att prata med SD, och ett omval kanske skulle "sänka trösklarna" för att verkligen det, menar han.