I juli 2014 dömdes en iransk invandrare för grov kvinnofridskränkning av Västmanlands tingsrätt. Straffet blev ett års fängelse och utvisning. Mannen hade redan två och ett halvt år tidigare fått avslag på sin asylansökan men stannat kvar i Sverige illegalt som så kallad "papperslös flykting".
Flygbolaget Iran Air, som skulle ta med den utvisade mannen tillbaka till hans hemland, krävde inför avresan ett så kallat acceptbrev från ambassaden. Brevet innebär en garanti från de iranska myndigheterna att de tar hand om mannen när flygplanet väl landat i Iran.
Men den kriminelle iraniern vägrade följa med till ambassaden frivilligt. Polisen satte därför på honom handbojor och tvingade med honom till ambassaden mot hans vilja. På ambassaden fortsatte iraniern att trilskas. Han vägrade sitta på en stol och satte sig istället på golvet och när ambassadpersonalen bad honom skriva på ett dokument vägrade han även att göra det.
Det slutade med att utvisningen av mannen fick ställas in eftersom ambassaden aldrig utfärdade något acceptbrev.
Gilla Facebooksidan "Sluta dalta med kriminella" för att visa att du också tröttnat på Sveriges slappa kriminalpolitik:
Polisen får kritik
Den 22 juni i år riktade justitieombudsmannen Cecilia Renfors kritik mot att polisen med tvång försöker utvisa illegala invandrare från Sverige. Fallet med den utvisningsdömde iraniern är ett av de fall Renfors kritiserar. JO medger att polisen måste kunna använda "visst våld" mot någon som tagits i förvar.
– Jag är dock tveksam till våldsanvändning i samband med ett ambassadbesök eftersom utgångspunkten är att verkställigheten ska genomföras på ett humant och värdigt sätt, säger Cecilia Renfors i ett uttalande.
JO har tittat på tre fall där polisen utvisat eller försökt utvisa illegala invandrare. Ett av de andra fallen handlar om utvisning av en man från Bangladesh som fått avslag på sin asyl- och bidragsansökan. I det fallet följde mannen med till ambassaden frivilligt, men inte ens det tycker Renfors är försvarbart och efterlyser tydligare lagstiftning.
Kan leda till färre utvisningar
Igår eftermiddag publicerade polisen ett svar på JO:s kritik. Polisen konstaterar att kritiken från JO sätter käppar i hjulen för gränspolisens möjlighet att utvisa illegala invandrare eftersom de flesta av dem inte lämnar Sverige frivilligt.
"Det är i nuläget inte möjligt att säga något om i vilken omfattning det kommer att påverka antalet verkställigheter. Frågan bereds för närvarande inom Polismyndigheten", skriver polisen.
Cecilia Renfors är jurist och har en bakgrund inom skattefinansierad media, så kallad public service. Hon arbetade mellan 2003 och 2007 på Granskningsnämnden för radio och TV. Hon har även varit hovrättslagman på Svea hovrätt.