Fallskärmsjägaren William Hahne, 28, slutförde sin utbildning vid K3 i Karlsborg år 2013.

Jägarsoldaterna efter SVT-kritiken: "Vi tränas för att bruka våld mot ett väpnat angrepp"

Publicerad 9 december 2020 kl 19.03

Inrikes. Flera svenska jägarsoldater som Fria Tider talat med ger en annan bild av jägarutbildningen än den som SVT spridit i veckan, med anklagelser om maktmissbruk och mobbning. En soldat beskriver utbildningen som "hård men rättvis" och en annan påpekar att att den är fysiskt och psykiskt påfrestande av en anledning – den ska förbereda soldaterna för krig.
 – Då kan man inte stå och beklaga sig över att man har blöta strumpor eller har lite ont här och där, säger en av soldaterna till Fria Tider.

Dela artikeln

Skavsår, kränkande kommentarer, mobbning och maktmissbruk. Svenska ungdomar födda på 2000-talet talar ut i Sveriges Television om de svåra förhållanden som de fått uppleva under jägarutbildningen på Livregementets husarer K3 i Karlsborg.

En anonym rekryt vittnar om hur ett av befälen slog med en pinne bak på deras hjälmar under en övning på en skjutbana, för att påminna soldaterna om att hålla huvudet lågt.

– De hade hjälm på sig, så det gjorde inte ont, men det är så onödigt, säger den anonyme rekryten i SVT:s avslöjande "Pliktens pris".

En annan vittnar om att han spydde två gånger av ångest under sin tid på jägarutbildningen och att han grät när han åkte tillbaka till förläggningen efter en permission.

– Sedan ser jag tre andra vuxna män som också sitter och gråter, för nu kör vi igång igen, säger han till SVT.

Befälet: Vi tränas för att bruka våld
Fria Tider har under onsdagen talat med tre soldater som gått jägarutbildningen i Karlsborg. Två av dem vill vara anonyma eftersom de inte vill framstå som officiella talesmän för Försvarsmakten. De ger dock en delvis annan bild än den som SVT har spridit av utbildningen under tisdagen.

– Jag vill inte framställas i media som någon som beskyddar regementet. Jag vill vara den neutrala soldat som jag faktiskt är, förklarar en av dem som vi valt att kalla Fredrik.

– Att dessa individer går ut i SVT och beklagar sig, det är deras fria rätt att göra det i det här landet, man kan inte ta den rätten ifrån dem.

Fredrik är i 30-årsåldern och gick jägarutbildningen för drygt tio år sedan. Sedan dess har han bland annat gjort utlandstjänst för Försvarsmakten och tjänstgjort som soldat och gruppchef vid jägarförbandet och har många vänner som är jägarsoldater. Han känner inte alls igen sig i den kritik mot jägarförbandet och utbildningen som målas upp i den statliga televisionen.

– Att befäl skulle slå på soldater med pinnar eller trampa på dem, det är aldrig något jag sett, upplevt eller på något sätt hört talas om tidigare, menar Fredrik.

Samtidigt är han inte förvånad över att den här typen av negativa reportage om jägarutbildningen dyker upp, med tanke på utbildningens karaktär.

– Det är en hård utbildning och man får ont i kroppen. Fötterna blöder, det gjorde det på mig också. Axlar, höfter, man bär tungt, går långt, det är blött, det är kallt, påpekar Fredrik.

– Det man tränas för i hela Försvarsmakten är att kunna bruka våld mot ett väpnat angrepp mot landet. Om den dagen kommer, då kan man inte stå och beklaga sig över att man har blöta strumpor eller lite ont här och där. Det gäller att bita ihop och försvara de territoriella gränser som vi faktiskt är satta att försvara, fortsätter han.

Fredrik tycker också att SVT missar det viktigaste med jägarutbildningen.

– Det som inte lyfts fram är de positiva sidorna med en sådan här utbildning. Man bygger upp en sorts tolerans hos sig själv, oavsett man går in i det civila livet eller Försvarsmakten efteråt. Man får en större förståelse för hur man själv fungerar under stress och pressade förhållanden.

"De var hårda mot alla"
En annan jägarsoldat som Fria Tider talat med är i 20-årsåldern och genomgick jägarutbildningen för några år sedan. Han känner igen sig i beskrivningen av soldater som har ångest under utbildningen, eftersom den är så pass påfrestande. Även han önskar vara anonym, så vi kallar honom Gustav.

– Det är nog ingen som gör lumpen till jägare som inte har ångest när de åker tillbaka till regementet efter permission. Man vet att det är tuffa tag, både fysiskt och psykiskt, säger Gustav.

– Det är absolut tufft, och jag känner igen mig i vissa saker de sade i de här artiklarna. Befälen var hårda och man hade ångest när man åkte tillbaka, men jag kände inte igen mig i att befälen var kränkande på något sätt, fortsätter han.

Gustav har flera vänner som han umgås med som också gick jägarutbildningen. Han har inte hört några liknande klagomål från någon av dem.

– Nej, det är ingen som hört talas om kränkande kommentarer, snarare tvärtom. Positiva kommentarer från befälen, säger han.

– Befälen var hårda, men de var hårda mot alla. De var hårda men rättvisa.

– Det här med vuxenmobbing och sådär, det var inget jag märkte av ett dugg under det året då jag utbildade mig. Man gjorde saker som man tyckte var löjliga ibland, som att plocka isär vapnet hela natten, men det ingick ju i utbildningen. Om man tolkar sådana saker som mobbing, då ska man nog tänka om om vad mobbing är. Speciellt när alla ska göra det.

Gustav tror att förklaringen till att klagomålen mot jägarutbildningen kommer nu beror på den återinförda värnplikten och att de som klagar är de nya värnpliktssoldaterna.

– Jag tror att de här är från första året när värnplikten började igen. De tog in fler rekryter det året, jag tror det var nästan dubbelt så många rekryter som det var för oss, säger han.

"Våldtäktshuset"
En tredje soldat som utbildat sig i Karlsborg är 28-årige fallskärmsjägaren William Hahne. Han är för många känd för sin bakgrund inom Sverigedemokraterna och utbrytarpartiet Alternativ för Sverige.

"En jägarutbildning ska vara hård och kärv, både fysiskt och psykiskt, i syfte att förbereda jägarsoldaten för krigssituationer. Reportaget är grovt vinklat och ger en felaktig bild av förbandet, men det är ändå uppseendeväckande vilken lättkränkthet några av rekryterna som lyfts fram uppvisar. En jägarutbildning är inte för alla och därför är det av hög vikt att de hårda antagningskraven efterföljs", skriver han i en skriftlig kommentar till Fria Tider.

Liksom övriga som intervjuas i den här artikeln är han noga med att påpeka att han uttalar sig som enskild och inte som representant för Försvarsmakten. Men han skriver också att han värdesätter sin militära utbildning på K3 och uppmanar unga svenskar att göra militärtjänstgöring.

I SVT:s artiklar nämner en kvinnlig soldat ett "rött gammalt skjul" vid regementet som kallas "våldtäktshuset" och som hon uppmanades att skjuta mot. Ingen av de tre jägarsoldater som Fria Tider pratat med har hört talas om något sådant hus eller vet vilken byggnad hon syftar på.

– Jag försökte föreställa mig en massa olika platser som jag varit på, men jag kunde inte komma på en plats som ser ut så som det beskrivs i artikeln, säger Fredrik, som är den mest erfarne av jägarsoldaterna.

K3 i Karlsborg har inlett en intern utredning med anledning av de klagomål som inkommit från rekryterna. Regementschefen Ola Barvér säger till SVT att han inte delar den bild av jägarutbildningen som framkommer i statstelevisionen.

– Om det händer händelser är det enstaka händelser och enstaka individer, säger Ola Barvér till SVT.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här tar Putin emot Trumps man – med öppna armar

"Jag är så glad att se dig." Steve Witkoff fick hjärtligt mottagande i Kreml – av goda skäl.0 

Ekonominyheter

All tonfisk hos matjättarna är giftig

"Eldorado" är en cocktail av bisfenol och kvicksilver.. Men samtliga märken fick underkänt när Råd och rön mätte gifthalten i burkarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.