Över 1,3 miljoner invandrare från tredje världen vällde in i Europa förra året. De allra flesta av dem var män som lämnade kvar sina mammor, fruar och döttrar i hemländerna.
I inte minst Syrien har det drabbat tusentals kvinnor väldigt hårt när de övergivits av sina pappor, män och söner och ensamma måste ta hand om och försörja sina familjer. Därför har statliga Sida beslutat om att satsa 150 miljoner kronor på att hjälpa i synnerhet kvinnor och funktionshindrade på plats i deras hemland, skriver myndigheten på sin hemsida.
Pengarna ska användas för att hjälpa kvinnorna att hitta sätta att kunna jobba och bättre försörja sig själva.
– Att komma vidare från rent humanitärt, livräddande stöd till att hitta inkomstmöjligheter för att stabilisera livet för de människor som lever i kriget är en stor utmaning, säger Ewa Werner Dahlin, chef för avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd på Sida.
– Det finns enorma behov av mer långsiktigt stöd att hjälpa dem till en tillvaro med mer stabil försörjning.
Men att den svenska regeringen satsar pengar på att hjälpa syriska kvinnor på plats retar upp Dagens Nyheter. "I grund och botten är frågan vad syftet är med pengarna. Att laga den krackelerade självbilden eller att hjälpa människor i Syrien?" frågar sig den vänsterliberala tidningens ledarskribent Amanda Björkman.
Hon anklagar Sida för "självgodhet" och menar att läget i Syrien är "hopplöst" och att det därför inte är någon idé att hjälpa kvinnorna där med mer än det allra nödvändigaste. DN propagerade under asylkaosets värsta dagar för öppna gränser och att istället för att hjälpa på plats helt enkelt flytta en större andel av Syriens drygt 17 miljoner invånare till Europa.
Men Sida hugger tillbaka mot kritiken. "DN undrar över syftet, och vi svarar gärna på det", skriver myndigheten på sin hemsida och förklarar att Sverige redan hjälpt med mat, vatten, filtar, medicin och kläder.
"Men detta räcker inte; vi måste även vara långsiktiga och inte överge de syrier som bor kvar, som förbrukat besparingar, förlorat jobb och inkomst, att kunna försörja sig själva. Det handlar om att bygga upp marknader där bönder kan sälja produkter, renovera skolor, jobba med lokal administration, yrkesutbildning, starta företag", skriver Sida i sitt svar.