Bulletin.nu

Inte säkert att Bulletin går i konkurs om två veckor

Publicerad 3 februari 2022 kl 13.07

Ekonomi. Bulletins styrelseordförande Tino Sanandaji påstår att den 72-åriga kvinna som kräver tillbaka en miljon kronor av bolaget har gett pengarna "i gåva" till Bulletin. Men även om invändningen inte nödvändigtvis kommer att fungera i en vanlig rättegång kan den faktiskt sätta krokben för försöket att få Bulletin i konkurs den 14 februari, enligt en jurist som Fria Tider talat med.

Dela artikeln

Måndagens konkursansökan från Pia Ribbhammar, en kvinna i 70-årsåldern som uppger att hon har lånat ut en miljon kronor till Bulletin, stöder sig på ett skuldebrev som är daterat 12 juni 2021 och undertecknat av Bulletins dåvarande styrelseledamot Pontus Tholin.

Bulletins styrelseordförande Tino Sanandaji beskriver konkursansökan som ”grundlös” och kallar den ett ”oseriöst brev”. I kommentarer till media säger han att Ribbhammar inledningsvis skänkte en miljon kronor till Bulletin, men sedan ångrade sig och ville ha tillbaka pengarna.

Skuldebrevet menar han är ogiltigt eftersom det, enligt honom, inte har skrivits på av Pontus Tholin den 12 juni 2021 utan vid någon senare tidpunkt efter att Tholin lämnat styrelsen den 14 oktober 2021. Samtidigt säger han att Bulletin inte motsätter sig att betala tillbaka pengarna, men vill att det ska ske ”genom ett korrekt daterat och lagligt signerat skuldebrev”.

Ribbhammars juridiska ombud Liselott Agerlid ger inte mycket för Sanandajis förklaringar.

– Om de har sådana invändningar, och menar att det ändrar på om skulden finns eller inte, får de framföra det i tingsrätten, säger hon till Fria Tider.

– Vi säger att det här är ett giltigt skuldebrev. Om någon påstår något annat får de försöka visa det i rätten, så får vi se vad rätten säger.

En jurist med stor erfarenhet av konkursärenden, som inte vill medverka med sitt namn i Fria Tider, tycker efter att ha gått igenom handlingarna i konkursmålet och läst Sanandajis förklaringar att det är lite oklart om Bulletin erkänner att det finns en skuld eller inte.

– Oavsett om skuldebrevet har tillkommit i rätt ordning eller inte kan det ju ändå finnas en giltig fordran på bolaget, säger han till Fria Tider.

Om skulden bestrids är det frågan om en tvistig fordran, och enligt honom är det "lite ovanligt" att åberopa en sådan till grund för en konkursansökan.

– Normalt brukar en konkursansökan grunda sig på fordringar som antingen medges av gäldenären eller har fastslagits genom ett avgörande av domstol eller utslag från kronofogdemyndigheten.

– Det går förstås att göra en konkursansökan ändå, men möjligheterna att nå framgång är sämre.

När det gäller det omtvistade skuldebrevet ser han ett problem med det, oavsett frågan om vilket datum det skulle vara påskrivet.

– När jag tittar på hur firmateckningsrätten ser ut i det här bolaget kan jag inte se att Pontus Tholin någonsin haft rätt att ensam teckna bolagets firma. Så det är tveksamt om det här skuldebrevet binder bolaget, alldeles oavsett när det är påskrivet.

Juristen vi talat med säger att han bara har tittat på handlingarna i konkursärendet och andra allmänt tillgängliga uppgifter. Han understryker att det kan finnas relevanta omständigheter som han inte känner till och att det alltid är svårt att bedöma ärenden man inte är fullt insatt i.

– Att skuldebrevet inte verkar vara undertecknat av en behörig företrädare för bolaget innebär inte nödvändigtvis att skulden inte existerar. Pengarna kan ju ha lånats ut i alla fall. Men det gör det hela lite rörigt på ett sätt som inte är vanligt i konkursärenden.

– Nästan alla konkursansökningar är okomplicerade och leder till konkurs om gäldenären inte ser till att snabbt betala skulden. Men det här fallet är inte lika tydligt vilket gör det svårt att sia om utgången. Vanligtvis ger man in en stämningsansökan och inte en konkursansökan om det handlar om en tvistig fordran.

Liselott Agerlid bekräftar att tvistiga fordringar normalt prövas i en vanlig rättegång och inte inom ramen för ett konkursförfarande, men anser inte att fordran på Bulletin är tvistig.

– Jo, det är det vanliga om det faktiskt är en tvistig fordran. Men vi tycker att det här är en klar och förfallen fordran med ett klart och förfallet skuldebrev, säger hon.

– Vid en konkursförhandling kan domstolen göra en bedömning om det är en klar och förfallen fordran eller inte. Så vi får se vad domstolen säger helt enkelt.

Fria Tider har försökt nå Tino Sanandaji på telefon och epost, men inte fått något svar.

Stockholms tingsrätt har kallat Bulletin till konkursförhandling vid domstolen den 14 februari.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fico: Zelenskyj skadar EU mer än Ryssland

Slovakledaren rasar mot planen att stoppa rysk gas.. "Huvudsaken för storfolket i EU är att slaverna fortsätter döda varandra."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.