Restaurangnäringen lyfts ofta fram som en av de sektorer där invandrarna i Sverige behövs som bäst. Svenska ungdomar är lata och vill inte ta tuffa och stressiga jobb, heter det. Dessutom uppges Sverige sakna restaurangkultur. I Norges huvudstad är bilden en annan. Osloby.no skriver mer i en artikel med rubriken "Ja, vi elskar söta bror!
-Svenskarna är professionella, serviceinriktade och höjer nivån på branschen i Oslo. Jag tror inte det fungerat utan svenska arbetstagare, berättar Sven Hars, marknadsdirektör på Umoe Restaurant Group i Oslo.
-Vi tillhör en generation som vill vill jobba hårt, vi satsar mycket, säger Emily Landström som upplever svenska ungdomar som proffsigare än sina norska motsvarigheter.
Direktör Thomas Angell menar att svenskarna höjer servicenivån i Oslo.
-De är ett välkommet inslag på arbetsmarknaden, väl ansedda av kunderna. Vi har generellt en hög mycket nivå i norsk handel, men svenska ungdomar har det där extra. De är mycket duktiga och professionella och det inspirerar andra. Ett positivt element i arbetslivet smittar av sig, menar han.
Espen Hol vid TGI Fridays Skandinavia håller med och är mycket nöjd med sina svenska anställda.
-Jag är väldigt glad att vi har tillgång till så många duktiga svenskar. Det hade inte fungerat utan dem. Svenskar är professionella, positivt inställda, glada och serviceminded. De höjer näringens nivå.
Atle Minothi, driftsledare på Aker Restauranter lyfter fram svensk restaurangtradition.
-Det finns en lång svensk restaurangtradition som vi haft stor glädje av de senaste tio åren. Många som kommer hit är välutbildade från svenska restaurangskolor. Svenskarna är hängivna och kommer hit för att arbeta.