Inför valet till Duman i december anklagades Sverige i rysk media för att i maskopi med CIA lägga sig i Rysslands inre angelägenheter. Bakgrunden var att den svenska ambassaden i Moskva ordnat sammanträden med oppositionella nätaktivister.
Nätverkandet med ryska dissidenter är bara en del ett omfattande hemligt projekt för att bistå regimkritiska bloggare och nätaktivister utomlands. Sidas särskilda bistånd till nät- och demokratiaktivister uppgår i år till hela 215 miljoner kronor, enligt SvD.
Liknande satsningar görs i flera andra länder, men detaljerna om biståndet är till stor del hemliga, och uppgifter om vart pengarna går är ofta sekretessbelagda.
Även i Egypten har Sverige anklagats för att ägna sig åt omstörtande verksamhet, via det Svenska institutet i Alexandria.
Diplomatiskt kan det uppfattas som att vi lägger oss i andra länders inre angelägenheter. Men det är också viktigt att biståndet sker på mottagarnas villkor. Det finns en risk att mottagaren misstänkliggörs och anklagas för att gå en annan stats intressen, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M) till SvD.
En del av projektet går ut på att utveckla och sprida anonymiseringstjänsten Tor. Sida bidrar med 4,9 miljoner för att främja tjänsten.