Folkmordet på kristna
Armeniska barn i ett läger under folkmordet.

Hundra år sedan folkmordet på kristna

Publicerad 27 april 2015 kl 00.15

Historia. Under helgen uppmärksammades att det gått hundra år sedan det muslimska folkmordet på kristna folkgrupper i det dåvarande Ottomanska riket.

Dela artikeln

Så många mördades

  • Armenier: 1,5 miljoner
  • Greker: 450.000 - 900.000
  • Syrianer: 150.000 - 300.000

Under folkmordet, som inleddes våren 1915 och som anses vara ett av de värsta någonsin, mördades över två miljoner kristna. Den 24 april 1915 brukar ofta benämnas som officiellt startdatum för folkmordet eftersom turkiska myndigheter då grep och avrättade 250 armeniska ledare och intellektuella i staden Konstantinopel, även om mördandet av greker inleddes redan ett par år tidigare.

De folkgrupper som drabbades hårdast under folkmordet var armenier, greker och syrianer – alla talrika kristna folkgrupper i det dåvarande Ottomanska riket. Förövarna av folkmordet var i huvudsak turkar, kurder, tjerkesser och andra allierade muslimska folkgrupper.

Under folkmordet, som fortsatte in på 1920-talet, utsattes kristna för massmord, etnisk rensning, dödsmarscher och olika former av övergrepp. Hundratusentals kristna flickor och kvinnor utsattes systematiskt för våldtäkter, de som ansågs tillräckligt attraktiva våldtogs oftare än andra.

Till minne av folkmordet på kristna, det första moderna folkmordet i historien, invigde bland andra KD-profilen Lars Adaktusson under söndagen ett minnesmonument i Stockholmsförorten Norsborg. På flera andra håll runt om i världen högtidlighölls dagen och på Times Square i New York samlades tusentals New York-bor för att kräva att den amerikanska regeringen officiellt erkänner folkmordet som ett folkmord, rapporterar AP.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0