Alain Soral noterar att det i Frankrike – till skillnad från i länder som USA och Tyskland – länge fanns ett kommunistparti som tyckte annorlunda än det liberalera etablissemanget. Men idag har "vänstern" anammat ekonomisk liberalism. Tillsammans med högern har den skapat ett globalistiskt etablissemang som upprätthåller vad Soral kallar för en dominerande ideologi, där den påstådda konflikten mellan höger och vänster bara tjänar som ett verktyg för att lura väljarna att de överhuvudtaget har ett val.
För Alain Soral är samsynen i EU-frågan och synen på ekonomisk frihet utmärkande för den dominerande globalistiska ideologin. Men han nämner också strävan efter blandäktenskap och den positiva synen på Israel som exempel på hållningar där samsynen är total inom den franska eliten.
– Idag hittar du den verkliga konflikten mellan globalisterna och de som gör motstånd mot globalismen. Numera marginaliserar medierna alla som inte är liberaler, globalister, hårdföra i frågor om mänskliga rättigheter och som stödjer USA och Israel, säger han.
Enligt Alain Soral är de oppositionella i Frankrike mer eller mindre helt på väg bort.
– Jag kanske var den siste som fick uttala mig i fransk tv på bästa sändningstid, och då slutade det ändå med att de som bjöd in mig hamnade i problem.
Enligt Soral har den nuvarande elitens inställning till sitt eget folk blivit i det närmaste totalitär. Man litar inte längre på folkets förmåga att ta beslut och man är negativ till sådant som folkomröstningar och politiska demonstrationer.
– Det här är en föreställning som egentligen hör hemma hos extremhögern, säger Soral, och tar demonstrationerna i Syrien och Occupy Wall Street-rörelsen som exempel.
– Fransmännen får inte reda på att tusentals protesterar mot bankerna i USA. Men däremot är nyheterna fulla av inslag från Libyen och Syrien.
Han avslutar med att konstatera att inför Libyenkriget så stod inte bara de stora medierna bakom den stundtals rent vulgära krigspropagandan mot Muammar Gaddafi, utan även tidningar som traditionellt har lästs av franska intellektuella stämde in i krigsropen.
– Det saknas totalt tillgång till vettig politisk analys i fransk media idag. Det enda stället där du kan hitta det är på Internet, konstaterar Alain Soral.