USA-valet
Hillary Clinton under gårdagens kongress.

Hillary skakas av ännu en hackerattack – och Ryssland får skulden igen

Publicerad 30 juli 2016 kl 09.41
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton skakas av ännu en hackerattack och återigen får Ryssland skulden för intrånget, skriver AP.

Dela artikeln

Denna gång är det ett verktyg för väljaranalys som hackats som ett led i ett större intrång. Dataintrånget är inte specifikt riktat mot Demokraterna, utan mot en leverantör av verktyget och attacken drabbar flera andra företag och organisationer också.

Enligt AP ska hackarna ha haft tillgång till verktyget i fem dagar. Demokraterna har inte avslöjat exakt vad de använder analysverktyget till eller vilket program det handlar om.

För en dryg vecka sedan offentliggjorde WikiLeaks ett flertal interna mejl som skickats mellan partitoppar inom Demokraterna. Mejlen avslöjade att det funnits en konspiration mot Bernie Sanders, Clintons motståndare om presidentkandidatposten, under vårens primärval.

Avslöjandet gjorde att Demokraternas kongress, som avslutades igår, blev kaotisk. Debbie Wasserman Schultz, ordförande för Demokraternas nationella kommitté (DNC), blev utbuad under sitt tal första kongressdagen och tvingades därefter avgå. Skandalscenerna fortsatte när flera av talarna blev utbuade av missnöjda demokrater i direktsänd TV.

Den ryska regeringen har fått skulden för båda hackerattackerna. Donald Trump har dessutom dragits in i härvan sedan han anklagats för att "uppmana en främmande makt att spionera på sina politiska motståndare" när han sarkastiskt uppmanade Ryssland att försöka hitta de 30.000 mejl som Hillary Clinton raderat från sin tid som utrikesminister.

Även president Barack Obama liksom flera säkerhetsexperter anklagar Ryssland för att ligga bakom dataintrånget. USA:s federala polis FBI, som nyligen avslutade en polisutrednining mot Hillary Clinton för hennes raderade mejl, utreder dataintrånget.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Mörkad studie visar extrem diskriminering av svenska män vid vårdnadstvister. Hårresande resultatet har inte omnämnts med ett ord i media.0 Plus

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0