Tumultet vid kongressen

Här stormas senaten

Publicerad 6 januari 2021 kl 20.59

Utrikes. Senaten och representanthuset på Capitol Hill i Washington har stormats av Trump-anhängare, som av någon anledning tilläts komma in i båda byggnaderna. Skottlossning har ägt rum och fyra personer har dött i konfrontationer med polisen, bland dem en kvinna som skjutits i huvudet. Nu råder undantagstillstånd i Washington DC.

Dela artikeln

På torsdagsmorgonen hade ett 50-tal personer frihetsberövats efter att ha brutit mot utegångsförbudet, rapporterar amerikanska medier.

Matt Fuller, Huffington Posts korrespondent på Capitol Hill, släppte vid 20.50-tiden svensk tid dramatiska bilder på Twitter som visar hur Trump-supportrar har tagit sig in i kongressbyggnaden och är på väg in i kammaren, där politiker och säkerhetsvakter barrikaderat sig genom att ställa en byrå för dörren.

Flera av USA:s toppolitiker fanns i byggnaden, bland annat vicepresidenten Mike Pence, som fick instruktioner att gömma sig.

Stormningen inträffade när politikerna i senatens kammare behandlade frågan om att godkänna valresultatet.

Även representanthuset fick besök av arga demonstranter och på en livestream som Trump-anhängarna satt upp kunde man se demonstranter inne på den demokratiska gruppledaren Nancy Pelosis kontor.

Donald Trump släppte under kvällen några påtagligt mjäkiga inlägg på Twitter där han uppmanade bråkmakarna att "inte skada polisen" och liknande, men hotade inte med att sätta in militären eller vidta andra åtgärder. Något han däremot hotat med när delstater har daltat med vänsterextremister som bråkat under året.

Nancy Pelosi meddelade dock vid 21-tiden svensk tid att hon sätter in Nationalgardet för att rensa upp i byggnaden.

En kvinna rapporterades en kort tid senare ha blivit skjuten i huvudet. På livebilder syntes en kvinna med svåra skottskador i huvudet bäras ut på bår. Senare framkom att hon skjutits av polisen, och att minst tre andra personer också dött.

Kvinnan som sköts i huvudet var en krigsveteran vid namn Ashli Babbitt från San Diego, som tjänstgjort i United States Air Force i 14 år. Babbitt, som blev 35 år gammal, var en stark anhängare av president Trump och det är oklart hur omständigheterna kring dödsskjutningen såg ut.

"Inget kommer att stoppa oss... De kan försöka och försöka och försöka men stormen är här och den kommer att falla ned över DC inom mindre än 24 timmar...mörker till ljus!", twittrade Babbitt i tisdags.

Tumultet utbröt efter Donald Trumps tal inför hundratusentals anhängare som samlats i den amerikanska huvudstaden.

I sitt tal upprepade presidenten sina anklagelser om valfusk, och konstaterade att han "aldrig" kommer ge upp.

Efter talet började den jättelika folkmassan marschera mot kongressen, där elektorsrösterna räknades och vinnaren i presidentvalet officiellt skulle utses. Men redan då fanns en folkmassa utanför byggnaden, och tumult uppstod.

Folkmassan forcerade på något sätt de barriärer som polisen ställt upp vid ingången. Polisen tvingades sedan retirera in mot byggnaden, och många demonstranter klättrade klättrat upp på delar av byggnaden som är avstängda för allmänheten. Det är för närvarande oklart hur säkerhetsfiaskot har kunnat inträffa.

"Absolut förvånande i alla avseenden. USA kan inte säkra sitt parlament under en kritisk session", konstaterar tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) på Twitter:

Washingtons borgmästare Muriel Bowser har utfärdat utegångsförbud från klockan 18 på onsdagen till klockan 6 på torsdag morgon lokal tid.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här är tyske jularaben asylhjälte i BBC

Mördade fyra – skadade hundratals. Mannen bakom terrordådet var huvudperson i ett hjältereportage om muslimer som kämpar för mänskliga rättigheter.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.