Estoniakatastrofen
UTREDS: Carl Bildt använde den civila passagerarfärjan Estonia för att smuggla militär utrustning från Ryssland till västmakterna under början av 1990-talet. Smugglingen mörkades sedan av myndigheternas officiella utredningsorgan JAIC.

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Publicerad 20 september 2021 kl 05.48

Utrikes. Den privata dyknings- och utredningsexpedition som anordnas av anhöriga till offren för Estoniakatastrofen och som Fria Tider rapporterat om i förra veckan har nu lämnat hamn och satt kurs mot vrakplatsen. Det rapporterar estniska ERR.

Dela artikeln

Forsknings­organisationen Mare Liberum är ett initiativ som leds av den tidigare estniske statsåklagaren Margus Kurm, som dock inte agerar i egenskap av myndighet denna gång, utan privat.

Expeditionen har nu avseglat från Eemshaven i Nederländerna och väntas vara framme vid förlisningsplatsen mellan Finland, Estland och Sverige om två dagar. Det Maltaregistrerade forskningsfartyget R/S Sentinel används för dykningarna.

Tidigt på måndagsmorgonen hade fartyget lämnat Kielkanalen (bilden ovan) och gått in i Östersjön, enligt den transponderdata som R/S Sentinel delat med sig av i sjötrafiksystemet AIS.

Kurm säger till ERR att målet är att genom dykningar kartlägga alla Estonias skador, undersöka bildäcket samt omgivningen kring vraket.

Totalt ska arbetet ta tio dagar i anspråk och sysselsätta 46 personer. Med ombord finns även sex journalister. Den estniska tidningen Poostimes har varit med finansierat det hela och har ensamrätt på bilder och eventuella fynd.

Dykningarnas legala status i Estland är oklar. I Sverige har en lagändring genomförts som beviljar undantag i den rådande gravfriden om det gäller myndigheters dykningar, men i Estland är vraket alltjämt endast skyddat mot plundring enligt Margus Kurm, och inte mot forskning om olycksorsaken.

Den svenska regeringen har inte kommenterat uppgifterna och inte aviserat några planerade ingripanden. Estlands utrikesdepartement säger dock i en kommentar till media att det har meddelat Sverige och Finland att expeditionen inte understöds av estniska myndigheter och att den inte är en statligt sanktionerad verksamhet.

UD:s pressjour uppgav på söndagskvällen för Fria Tider att Sverige inte har någon kommentar till dykningarna i nuläget, men hänvisar till eventuella uttalanden som kan komma att göras under måndagen.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.