Det är DN-journalisten Henrik Brors som har skrivit dagens artikel om invandringens kostnader, och redan i inledningen ger han en känga åt Sverigedemokraterna och andra invandringskritiker.
"Partier som vill stoppa eller kraftigt begränsa möjligheten för flyktingar och arbetskraftsinvandrare att få uppehållstillstånd hävdar att samhället skulle tjäna stora belopp på en sådan politik. I Sverige har Sverigedemokraterna i flera år krävt en statlig utredning om invandringens kostnader", skriver Henrik Brors.
Därefter hävdar han att invandringen är en lönsam affär för de flesta länder inklusive Sverige.
"Även i Sverige bidrar invandrarna mer till stat och kommun än de får tillbaka", heter det bland annat i artikeln.
Problemet? I rapporten står det att invandringen är en kostnad för Sverige och de flesta andra undersökta länder om man räknar med samtliga kostnader. Något som DN väljer att inte göra.
Trixar med siffror
I beräkningsmodellen som DN använder, den så kallade basmodellen, ingår bara direkta sociala förmåner till invandrarna och inte framtida kostnader. Dessutom bortser man från gemensamma kostnader såsom utgifter för utökad infrastruktur, större myndigheter och annat som följer med en växande befolkning.
"Uppskattningarna i basmodellen missar ett antal stora budgetposter, både på inkomst och utgiftssidan", står det i OECD:s rapport (s. 160).
"På per capita-basis, om man räknar in allt både på intäkts- och utgiftssida, förutom försvaret, blir resultatet som del av BNP något negativ (-0,3% av BNP 2008) i medel för länderna", står det vidare.
Sverige förlorar mest
Enligt rapporten gör Sverige en av största nettoförlusterna på invandringen i OECD-området, med -0,57 procent av BNP. Och då är ytterligare sociala kostnader för ökad kriminalitet, sämre skolor med mera inte inräknade. Ej heller skiljer rapporten på till exempel invandrade danskar och somalier, utan alla invandrargrupper bokförs som en grupp.
"Invandrarnas fiskala bidrag [till samhället] är generellt sett mindre än inföddas. Mestadels för att de betalar mindre skatt", står det i sammanfattningen av rapporten.
Bland annat framgår det i rapporten att invandrare i Sverige tar emot socialbidrag i 10 gånger högre uträckning än svenskar (tabell 3.A1.3).
Dataunderlaget i rapporten bygger dessutom på egenrapporterade uppgifter från de undersökta hushållen, via en enkätundersökning, vilket bland annat gör att utsatta invandrargrupper så som somalier är kraftigt underrepresenterade då de i de flesta fall inte kan läsa eller skriva.
DN:s nytillträdde chefredaktör Peter Wolodarski har tidigare klargjort i den egna tidningen att DN nu kommer att satsa mer på "agendasättande journalistik" som "får oss att både tänka och känna". Han syftade då bland annat på Hassen Khemeris brev till Beatrice Ask.
Henrik Brors har sökts för en kommentar.