Som Fria Tider skrivit om förut valde massmördaren James Holmes, som sköt ihjäl 12 personer i Aurora i mitten av juli, att begå sitt brott i ett område med stenhårda vapenlagar.
I sin artikel i DN går Mike Wennerstig igenom demokraternas försök att skärpa vapenlagarna i USA under början av 1990-talet. Det hela slutade med att John Kerry och Al Gore båda förlorade valet efter att ha gått till val på hårdare vapenlagar, och på delstatlig nivå spred sig lagar som tillät dolt bärande av vapen för självförsvar.
"Detta möjliggör att vanliga medborgare efter ett enkelt licensförfarande kan ha en pistol innanför jackan när de till exempel går och handlar. Reglerna för hur sådana vapen fick användas i en nödvärnssituation liberaliserades. I dag tillåter alla delstater utom Illinois Barack Obamas hemstat denna typ av beväpning", skriver Mike Wennerstig i den för DN Debatt mycket okaraktäristiska artikeln.
Samtidigt har vapen sålts som aldrig förr i USA. Det finns i dag nästan 300 miljoner vapen i privat, legal ägo i USA, det vill säga nästan ett vapen per invånare. Samtidigt har antalet skjutvapenmord minskat kraftigt. 2010 begicks det 8?775 sådana mord i USA, det vill säga en minskning från 1993 med runt 50 procent.
"Vapenvåld i USA är ett fenomen som i hög grad är relaterat till kriminella uppgörelser inom minoritetsgrupper i storstadsghetton. Morden äger alltså sällan rum där medelamerikanen bor. Allt detta bidrar till att förklara varför en stor del av den amerikanska opinionen numera är för vapenrätten och mot nya vapenlagar", förklarar Wennerstig i sin artikel.
De delstater som har den lägsta frekvensen av vapenmord, Vermont och New Hampshire, ligger med 0,3 mord per 100 000 invånare mycket nära EU-genomsnittet på 0,28. Men dessa stater har extremt liberala vapenlagar - bland de allra mest liberala i hela USA.