I samband med polisens Reva-projekt 2013, som skulle öka effektiviteten i avvisandet av illegala invandrare, krävde Maria Ferm, Miljöpartiets rätts- och migrationspolitiska talesperson, att gränspolisen "utbildas i mänskliga rättigheter och att lagen om inre utlänningskontroll ändras". Polisens agerande var "rasprofilering", skrev hon på SVT Opinion.
"Istället för att åtgärda polisens agerande har regeringen gett ett uppdrag till polisen om att öka antalet avvisningar. Miljöpartiet är djupt kritiskt till regeringens uppdrag", påpekar hon.
Partiet ville även "stärka rättigheterna för de papperslösa", bland annat genom utbildning och kraftigt utökad rätt till subventionerad hälso- och sjukvård, skrev Ferm.
Gustav Fridolin och det tidigare språkröret Åsa Romson var även kritiska till sin egen regerings beslut att stänga Sveriges gränser i november 2015. Åsa Romson grät offentligt när beslutet offentliggjordes.
Nu, efter terrordådet i Stockholm, säger Fridolin att illegala invandrare, inklusive så kallade ensamkommande, "ska bort".
– De personer som inte ska vara i Sverige ska bort, men vi får inte hamna i ett läge där alla klassas som terrorister, säger han till Skånska Dagbladet och påpekar att det vid misstanke om illegal vistelse i landet krävs särskild kontroll.
Gustav Fridolin säger inte heller nej till regeringens inställning att, likt Norge, kriminalisera medlemskap i terrorstämplade organisationer. Detta går inte idag, på grund av den grundlagsskyddade föreningsfriheten i Sverige.
Det kan också bli brottsligt att så mycket som fixa övernattning eller ge skjuts till terrorister, skriver SkD och påpekar att regeringen och Miljöpartier nu lägger sig närmare SD och Moderaterna, som har opinionen med sig i dessa frågor.
Gustav Fridolin hävdar dock att regeringens utspel inte alls är ett sätt att behaga opinionen efter terrorattentatet.
Enligt Migrationsverkets beräkningar finns det cirka 12 000 personer i landet som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och ska utvisas.