– De som använder sig av drönare professionellt sköter sig i de allra flesta fallen. Ett av problemen är att majoriteten av de som köper drönare privat inte gör det. Jag uppskattar att 90 procent inte följer bestämmelserna, säger Ulf Lepp, överstelöjtnant och huvudman för skydd mot drönare i Försvarsmakten, i ett uttalande.
Ovälkomna drönare dyker återkommande upp där Försvarsmakten har sin verksamhet och vid platser där de inte får flyga. Som svar på detta utvecklas nu förmågan att oskadliggöra obemannade flygfarkoster.
– Vi har köpt in flera olika system och testar dessa. Vilka de är och hur de fungerar är inte offentligt, men de är effektiva, säger Ulf Lepp.
Försvarsmakten har köpt in ett antal system i Sverige och utomlands. De har olika sätt att detektera och slå ut drönare och för närvarande undersöks hur detta kan göras på ett sätt som är förenligt med svensk lag.
– Vi behöver fortsätta att prova system och spetsa vår förmåga ytterligare. Kommersiella drönare av alla storlekar är ett problem redan i dag och det måste vi få förutsättningar att göra något åt. Situationen kan beskrivas som rena vilda västern, eftersom så många inte följer bestämmelserna, säger Ulf Lepp.
Myndigheten hänvisar till att kommersiella drönare kan byggas om till vapen genom att förses med sprängmedel, vilket även skett i flera konflikter. De kan också orsaka stor skada om de kolliderar med flygplan – vilket kan ske om flygförbudszoner, så kallade restriktionsområden, inte respekteras.