Efter att SVT år 2005 avslöjade att det hade förekommit militära transporter på Estonia en vecka och två veckor före katastrofen den 28 september 1994 uppgav Göran Persson att hovrättsrådet Johan Hirschfeldt skulle få i uppdrag att utreda om Estonia burit militära laster under hela september månad det året.
Men Göran Persson bröt omedelbart löftet och utredningen skulle i stället ta reda på om "Försvarsmakten och Försvarets materielverk" hade ansvarat för några frakter.
"Man skulle inte utreda om KSI (Kontoret för Särskild Inhämtning) ansvarat för någon frakt, trots att det var just sådant KSI sysslade med. Man skulle heller inte utreda ifall något annat lands underrättelsetjänst som MI6, rysk/estnisk maffia eller privat företag fraktat något", konstaterar Lars Ångström i en debattartikel i Expressen.
Genom att bryta sitt löfte i Sveriges riksdag har Göran Persson sannolikt bidragit till att viktig information undanhållits allmänheten, enligt Ångström. Han menar att det därför i dag inte går att utesluta ett samband mellan en militär frakt och förlisningsorsak.
Även utredarens och Försvarsmaktens olika uppgifter borde ha utretts noggrannare, enligt honom.
"KU skulle också kunna höra Johan Hirschfeldt. Han påstod i sin utredning, utan några som helst bevis, att frakterna den 14 och 20 september som tulltjänstemannen vittnat om, genomfördes av Försvarsmakten. En månad innan utredningen presenterades förnekade ÖB skriftligt genom Högkvarterets chefsjurist att Försvarsmakten fraktat militärt material på Estonia", konstaterar Ångström.
Efter att Hirschfeldts utredning presenterades förnekade ÖB att Högkvarteret gett någon som helst information till Hirschfeldt om att Försvarsmakten skulle ha fraktat militärt material på Estonia under september månad. Vem som ljög är fortfarande oklart, men enligt Ångström tyder mycket på att Sverige släppte igenom transporterna åt ett annat land.
"De militära transporterna den 14 och 20 september gick direkt från Värtahamnen till Arlanda för vidarebefordran till tredje land via Egypten. Dessa uppgifter har bekräftats av Arlandatullens högste administrativa chef, Ingrid Sandqvist. Det var således inte alls något försvarsmaterial som skulle till det svenska försvaret. Detta innebär att också regeringens utredare sannolikt bidragit till att undanhålla viktig information från allmänheten", skriver Lars Ångström.
Enligt Ångström är det sannolikt att KSI:s verklige chef Bertil Lundin, en personlig vän till Carl Bildt, kände till smugglingen på Estonia. Även Carl Bildt, som formellt var chef för KSI i egenskap av statsminister, borde därför förhöras i KU enligt Ångström.