Förföljelsen av kristna allt värre för varje år

Publicerad 16 januari 2020 kl 07.11

Utrikes. Förföljelsen mot kristna i världen har blivit värre för varje år sedan åtminstone 2006. Det visar årets World Watch List, som ges ut av den kristna människorättsorganisationen Open Doors.

Dela artikeln

Påskdagen 2019 dödades över 250 människor i Sri Lanka när tre kyrkor och hotell attackerades. I södra Filippinerna dödades 20 kristna i en bombattack mot en katolsk kyrka. I den västafrikanska staten Burkina Faso har muslimer dödat församlings­ledare, kidnappat familjer, bränt ned kyrkor och kristna skolor.

Återigen ökar förföljelsen av kristna runt om i världen enligt årets World Watch List, som listar de 50 värsta länderna för kristna att leva i.

– Även i år fortsätter förföljelsen att öka, vilket den har gjort sedan 2006. Det innebär också att behoven ökar, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, i en kommentar.

Missions- och människorättsorganisationen Open Doors har gett ut World Watch List sedan 1993. Enbart i de 50 länder som är med på listan beräknas 260 miljoner kristna vara utsatta för allvarlig förföljelse eller värre, en ökning från 245 miljoner kristna från förra året.

– Vid sidan av de här 260 miljonerna finns det dessutom ytterligare 50 miljoner som lider av allvarlig förföljelse, och som bor i länder som inte har kommit in på årets lista, säger Peter Paulsson.

Det innebär att var åttonde kristen på jorden möter allvarlig förföljelse eller värre.

Utöver de 50 länderna på listan är kristna i ytterligare 23 länder utsatta för allvarlig förföljelse, som innebär att de får mellan 41 till 60 poäng i det poängsystem som World Watch List bygger på.

I topp på årets lista ligger Nordkorea (94 poäng) och Afghanistan (93 poäng), som båda har en extrem nivå av förföljelse. De följs av Somalia, Libyen och Pakistan. Totalt hamnar elva länder under kategorin "extrem förföljelse", vilket innebär att de får 81 poäng eller mer av 100 möjliga.

– Om man jämför Nordkorea och Afghanistan så är det två länder med två helt olika drivkrafter för förföljelse; post-kommunistiskt respektive islamistiskt förtryck. På det sättet är de här två länderna väldigt olika. Det visar också att förföljelsen kan se annorlunda ut och kan drabba befolkningen på olika sätt, men den är fortfarande lika kraftfull, säger Peter Paulsson.

Fem tydliga trender syns i World Watch List 2020. Det första som lyfts fram är utbredandet av militant islamism i afrikanska länder söder om Sahara. Ett av de starkaste exemplen är Burkina Faso, som på ett år har klättrat från plats 61 till plats 28 på listan, i kategorin mycket allvarlig förföljelse, från 61 till 80 poäng.

De andra fyra trenderna som lyfts fram i World Watch List 2020 är ökningen av militant islamism i Syd- och Sydostasien, hotet från den organiserade brottsligheten mot kristna i Latinamerika, ökad förföljelse genom digital övervakning samt minskningen av antalet kristna i Syrien och Irak.

– Bara en tredjedel av Syriens kristna finns kvar i landet. Lägger man ihop det med Irak så är det endast 25 procent, en fjärdedel av de kristna, som finns kvar i regionen. Det är en stark faktor som sticker ut, vid sidan av de andra trenderna. Minskningen av antalet kristna är en konsekvens av de senaste årens krig och förföljelse i området, säger Peter Paulsson.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur