Enligt penningtvättslagen får en bank inte ha kunder som riskerar att finansiera terrorister. Men SEB erbjuder konton åt Rojavakommittéerna, som på sin hemsida skriver att de samlar in pengar åt YPG, som står nära den kurdiska terrorgruppen PKK. Sajten säljer PKK:s flagga och t-shirtar med PKK:s emblem för detta ändamål.
Den 13 januari genomförde Rojavakommittéerna en uppmärksammad demonstration utanför Stockholms stadshus, där en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hängdes uppochned.
Ett av Turkiets krav i Nato-förhandlingarna med Sverige har varit att svenska myndigheter ska strypa all finansiering av PKK samt YPG och dess politiska gren PYD via svenska banker. Något som Sverige gått med på redan i höstas – i alla fall officiellt.
– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, sade utrikesminister Tobias Billström (M), i Ekots Lördagsintervju den 5 november förra året.
Men när Fria Tider kontaktar regeringens myndighet mot terrorfinansiering, Finansinspektionen, är intresset för uppgifterna om att SEB finansierar YPG milt uttryckt svalt.
– Vi uttalar oss inte om enskilda fall. Vi har inte så mycket mer att säga om det, säger Tomas Tolonen, presstalesperson för FI, till Fria Tider.
Men strunta i SEB. Om en bank, vilken som helst, har en kund som öppet samlar in pengar till en terroristorganisation, kan det överhuvudtaget vara förenligt med lagen?
– Vi uttalar oss inte om enskilda fall. Det är upp till banken att följa reglerna.
Jag frågar ju generellt: Kan en svensk bank öppna ett konto åt en terrororganisation och samtidigt följa penningtvättslagen?
– Du är välkommen att mejla in eventuella generella följdfrågor så ska jag föra dem vidare.
Finns det något pågående tillsynsärende mot SEB med anledning av det som framkommit?
– Inte vad jag känner till. Men vi är en väldigt transparent och öppen myndighet, så när vi inleder en granskning så kan du se det på vår hemsida.
Ja, och där står ju inget om någon granskning av SEB.
– Just det, och utifrån det så skulle i alla fall jag dra slutsatsen att det inte har inletts någon granskning.
Då vill jag ju ställa följdfrågor till den som är ansvarig för det beslutet.
– Mejla så skickar jag vidare dem till personen.
Vem är det?
– En av de personer jag för vidare frågor till.
Där är ingen hemlig uppgift, och ändå vägrar du svara. Är det "öppet och transparent"?
– Alltså... i vissa fall kan det ju vara av intresse av att veta vem det är. Men ibland så... tar ju en pressekreterare och svarar på frågor istället. Vi följer regler och det är så vi jobbar.
Det finns ingen sån regel. Det är en offentlig uppgift som du vägrar delge mig.
– Skicka gärna fler frågor på mejl, av generell art, så kan vi svara på dem.