De nya scenarierna som nu presenteras sträcker sig från den 20 augusti till den 20 november 2021 och ingår i FHM:s femte delrapport till regeringen.
Alla tre scenarier pekar på en ökad smittspridning under hösten. Fler personer antas behöva slutenvård och intensivvård, men på betydligt lägre nivåer än tidigare under pandemin, eftersom en stor andel av den vuxna befolkningen nu är vaccinerad.
Samtidigt finns det flera osäkerhetsfaktorer som kan påverka FHM beräkningar av vårdbelastning och smittspridning. Osäkerheten är större nu än vid tidigare tillfällen när myndigheten har presenterat sina scenarier, vilket illustreras av den väldigt varierande utvecklingen i olika EU-länder under senare tid.
– Det beror bland annat på att mycket fortfarande är okänt om viruset. Det är till exempel inte helt klarlagt hur mycket mer smittsam deltavarianten är. Det finns också en stor risk för klusterutbrott bland ovaccinerade grupper. Även människors kontaktbeteende och följsamhet till rekommendationerna påverkar hur smittspridningen utvecklas, säger generaldirektör Johan Carlson i ett uttalande.
För att förhindra att smittspridningen accelererar "kvarstår de grundläggande råden om att stanna hemma och testa sig vid symtom, hålla avstånd och arbeta hemifrån om möjligt", enligt FHM.
Totalt har cirka 6,6 miljoner personer i befolkningen över 18 år nu vaccinerats med minst en dos och 5,1 miljoner personer med två doser.
– Folkhälsomyndigheten ser vaccination som den absolut viktigaste preventiva åtgärden. En hög vaccinationstäckning mot covid-19 är helt nödvändig för att minska smittspridning, sjuklighet och övriga konsekvenser på liv och hälsa. Det är också en förutsättning för att samhället ska kunna återgå till normalläget, säger generaldirektör Johan Carlson.