Mest sannolikt är dock att sanktionerna behålls enligt flera EU-diplomater som Reuters har talat med. Den ryske bedömaren Konstantin Voronov tror inte heller att EU är beredda att släppa "sitt främsta utrikespolitiska vapen" så lätt.
– För EU som saknar en egen väpnad styrka och andra attribut av “hård” makt har sanktionerna blivit det populäraste utrikespolitiska redskapet. Därför tänker EU knappast skrota sanktionerna, säger han till rysk statsradio.
Från rysk sida har motsanktionerna, ett importförbud mot vissa europeiska livsmedel, å andra sidan präglats av påfallande återhållsamhet. Landet avstod medvetet från att förbjuda västerländska flygbolag att flyga över Sibirien eller att införa ett stopp för bilimport från västvärlden, trots att man visste att sådana åtgärder skulle slå betydligt hårdare mot EU:s ekonomi.
Men ändå har de ryska motsanktionerna känts rejält för delar av EU. Och enligt Konstantin Voronov är det på grund av detta som unionen nu tvingas diskutera om man ska ta bort sanktionerna helt eller delvis.
– Man har redan lagt fram de första kalkylerna och bevisen på hur skadligt EU:s ekonomiska krig mot Ryssland är för vissa EU-medlemmar, säger Voronov.
I Sverige har mjölkbönderna tvingas se mjölkpriset sjunka flera gånger, och mjölkpriserna på världsmarknaden fortsätter att falla på grund av det ryska handelsstoppet rapporterar Sveriges Radio.
– Många börjar bli väldigt uppgivna. Många ger upp snart. Det kommer bli många som lägger av är jag rädd. Vi kommer snart inte ha några mjölkproducenter kvar i det här landet, om inte något dramatiskt sker, säger en mjölkproducent från Skara till Ekot.
Barack Obama har dock meddelat att USA förväntar sig att EU upprätthåller sina sanktioner. Det är därför tveksamt om några lättnader kommer att införas när europeiska rådet behandlar frågan senare idag.
Artikeln är rättad.