Det är inget litet förslag som skolminister Lotta Edholm (L) och utbildningsminister Mats Perssons (L) kommer med efter att den svenska regeringen nu slutfört sina så kallade högnivå rundabordssamtal om Gubbängen.
Ett införande skulle bland annat kräva omfattande förändringar av grundlagen eftersom regeringsformen idag förbjuder skolor att hantera information om elevernas politiska åsikter och att ingripa mot elever baserat på deras religiösa eller politiska övertygelse.
– Det saknas rutiner och kunskap på våra skolor kring hur man hanterar en elev som har högerextrema åsikter och extremism i allmänhet. Det är ett stort problem, säger Mats Persson till DN.
– Skolan ska våga ingripa även i väldigt svåra situationer, säger Lotta Edholm.
Enligt DN ligger svensk skola i toppen i internationella undersökningar när det gäller att "förmedla demokratiska värderingar". Något som alltså skarpt skiljer sig från dess förmåga att förmedla kunskap, där resultatet i internationella PISA-undersökningar istället ger svensk skola bottenbetyg bland jämförbara länder.
Men vissa skolor har stora problem med att eleverna antar högeråsikter tidigt och i dessa "gamla bruksmiljöer" och "demokratiska utanförskapsområden" vill regeringen nu ingripa, enligt DN.
– Det finns delar av samhället där de här värderingarna inte alls når fram, säger Lotta Edholm till tidningen.