Beslutet meddelades av Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño vid 14.30-tiden i dag. Men Storbritannien kommer att neka Julian Assange fri lejd ut ur landet.
Sedan slutet av juni har Wikileaksgrundaren befunnit sig på Ecuadors ambassad i London, samtidigt som brittisk polis väntat på ett tillfälle att kunna gripa honom. I Sverige är han misstänkt för sexuellt ofredande och våldtäkt mot två feminister.
Vi måste vara tydliga med att detta betyder att om vi får en förfrågan om fri lejd för Assange, efter beviljande av asyl, skulle vi neka detta, sa Storbritanniens charge daffaires i ett möte med Ecuadors regering, enligt ett protokoll från mötet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Brotten som Assange påstås ha begått ska ha skett 2010, i samband med att Assange besökte Sverige och bland annat träffade olika politiker och höll föredrag. I slutet av augusti det året efterlystes han internationellt. Sedan dess har processen dragit ut på tiden och han har alltjämt stannat i Storbritannien.
Sverige behandlas som amerikanskt territorium
Julian Assange själv menar att våldtäktsmisstankarna endast är svepskäl för att utlämna honom till USA, där han ska ställas inför amerikansk krigsrätt. Beslutet från Ecuador betyder att man inom landets underrättelsemyndigheter sannolikt är av samma uppfattning.
Ecuador utgår i sitt besked helt och hållet från att den svenska regeringen, som alltså betraktas som en amerikansk marionett, kommer att lämna ut Julian Assange till USA. Därför har Ecuador i huvudsak koncentrerat sig på att bedöma om Wikileaksgrundaren kan riskera dödsstraff eller tortyr i USA eller någon av de interneringsläger som landet förfogar över i områden med oklar rättslig status, t.ex. Guantanamo Bay på Kuba.
Slutsatsen har blivit att Julian Assange hyser välgrundad fruktan för tortyr eller annan omänsklig behandling. Han är således flykting enligt Genévekonventionen och ska därför beviljas asyl, resonerar Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño.
Samtidigt är det oklart vad beskedet egentligen betyder. Storbritannien har gjort klart att man inte kommer att sky några medel för att Julian Assange ska kunna ställas inför rätta.
Enligt brittisk lag kan vi med en veckas varsel storma lokalerna. Ambassaden kommer då inte längre att ha diplomatiskt skydd, sade en talesman för brittiska UD igår, när landet samlade en stor polisstyrka utanför ambassaden för att sätta press på Ecuador inför dagens beslut.
Något sådant beslut är ännu inte taget. Vi kommer inte att göra detta över en natt. Vi understryker att vi vill komma fram till en diplomatisk lösning, sade UD-talesmannen tidigt imorse.