Barack Obamas eget Watergate, Fast and Furious, har mörkats nästan totalt i svensk media. Namnet härrör från en hemlig operation inom den amerikanska tillsynsmyndigheten för alkohol, tobak, vapen och sprängämnen (ATF). Myndigheten är en vanlig inspektionsmyndighet men har också en viktig polisiär gren, som någon gång under 2009 eller 2010 inledde ett arbete för att förmå vapenhandlade att sälja många hundra illegala vapen till drogkarteller i Mexico.
Officiellt var tanken att myndigheten skulle spåra vart vapnen tog vägen, och kanske lyckas gripa en maffiaboss. Men interna dokument från det amerikanska justitiedepartementet visar att vapenbluffen, som blivit den största politiska skandalen under Barack Obamas tid som president, iscensattes för att bilda opinion för ett lagförslag som skulle göra det omöjligt att köpa vissa vapen utan en föregående registrering hos myndigheterna.
Svensk media har hittills inte uppmärksammat Fast and Furious, förutom i ett kort och kraftigt vinklat inslag i Rapport sommaren 2011. Men även i amerikansk media tonas händelsen ned. Den sista september i år sände den spanskspråkiga kabelkanalen Univision en dokumentär där Obamaadministrationens inblandning i flera mexikanska mord granskades på djupet. Förutom två amerikanska myndighetsföreträdare har en stor mängd offer, som hittills inte fått någon uppmärksamhet i amerikansk media, dödats och skadats i skottlossningar i Mexico. Experter bedömer att det kan röra sig om hundratals dödsoffer.
Amerikanska ABC News hänvisar till Univision och tar upp ett fall från den 30 januari 2010, då 20 kriminella torpeder öppnade eld mot ett födelsedagsfirande för högstadie- och gymnasieelever i Villas de Salvarcar, Ciudad Juarez. På festen fanns runt 60 tonåringar och 14 av dem dog när männen öppnade eld, medan ytterligare 14 skadades. Vapnen kom från drogkartellen La Linea, som i sin tur fått tag i dem via den amerikanska regeringens hemliga vapenprojekt.
"Indirekt hade den amerikanska regeringen en roll i massakern genom att förse kartellens mördare med vissa vapen", konstaterar ABC News på sin hemsida.
Univision-dokumentären har spårat 57 skjutvapen i Mexico som sålts via den amerikanska myndigheten ATF som en del av Operation Fast and Furious och talat med offer och anhöriga till människor som dödats i den skandalösa vapenhärvan.
I våras inledde den amerikanska justitieministern Eric Holder själv en utredning för att, som det hette, få reda på vem som låg bakom Fast and Furious. Anklagelser riktades dock snabbt mot regeringen om att Holder bara försökte ta kontroll över ärendet för att kunna mörklägga sin egen och Barack Obamas inblandning. Därefter har uppgifter sipprat fram som visar att Holder tveklöst känt till betydligt mer än vad han påstått. Republikaner i representanthuset har blivit allt mer aggressiva och driver samtidigt en egen utredning via en kongresskommitté, som flera gånger kallat in Holder för kongressförhör. Till skillnad från i Sverige, där statsråd kan ljuga fritt under utfrågningar i konstitutionsutskottet, är amerikanska ministrar och även presidenten skyldiga inställa sig och svara sanningsenligt på frågor från den amerikanska kongressen. Om de ljuger hotas de av långvariga fängelsestraff.