I dokumentet, som är ett utkast till besluten inför toppmötet, framgår att endast 5.000 av de asylsökare som klarar resan över Medelhavet ska få stanna i EU. Resten ska omedelbart klassas som illegala invandrare och skickas hem igen.
Under förra året lyckades jämförelsevis minst 150.000 invandrare ta sig in i EU den vägen.
Enligt förslaget tredubblas dessutom anslagen till gränsövervakningsinsatser. Planen är att sätta in EU-ländernas militärmakter för att "identifiera, beslagta och förstöra" de fartyg som används av människosmugglarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP som också har läst dokumentet.
Dessutom ska de afrikanska länderna runt Medelhavet få kraftigt ökat stöd från EU för att stärka sin gränsbevakning.
Torsdagens extrainsatta toppmöte hölls som en reaktion på den senaste tidens drunkningsolyckor på Medelhavet. Det är också den typen av tragedier man vill förhindra med de nya åtgärderna, enligt utkastet.
GRAFIK: Illegala invandrare som har dött till havs när de har försökt tränga in i Europa.
"Vår omedelbara prioritering är att förhindra att folk dör på havet. Vi har därför beslutat att stärka vår närvaro på havet, att bekämpa människosmugglare, förhindra olagliga flöden av migranter och stärka den internationella solidariteten", lyder en passage i dokumentet, enligt The Guardian.
Italiens premiärminister Matteo Renzi, som i veckan kritiserade Sverige för att genom höga invandrarbidrag och generösa förmåner locka fattiga människor ut på farliga resor över Medelhavet, föreslår en helt ny strategi för asylprövningar – utanför Europa.
Renzi kräver att EU och FN ska samarbeta för att sätta upp mottagningsenheter för invandrare i länder som Tunisien, Sudan och Nigeria, där deras asylansökningar kommer att behandlas. Det skriver Telegraph, som även rapporterar att den brittiske premiärministern David Cameron nu vill se åtgärder i invandrarnas hemländer.
– Låt oss även fokusera på att stabilisera dessa länder. Inte bara Libyen utan även Nigeria, Somalia, Eritrea och Etiopien. Det är de här instabila länderna som människor kommer ifrån. Och det utgör en del av problemet, sade Cameron under toppmötet.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gav inför mötet sitt stöd för en betydligt hårdare linje mot människosmugglare och illegala invandrare.
– Det bästa sättet att rädda folk från att drunkna är att se till att de inte kommer ombord på båtarna överhuvudtaget, sade han.
Reaktionerna från Södermalm har inte heller låtit vänta på sig. I vänsterliberala Dagens Nyheter anklagar ledarskribenten Amanda Björkman EU för att inte vilja göra något för invandrarna. Och att Sveriges invandringspolitik inte kommer att bli någon exportsuccé framgick med all tydlighet under mötet.
"Att övertyga 26 medlemsländer om att den tysksvenska linjen ska införas känns minst sagt motigt", skriver en uppgiven Amanda Björkman i DN.