Socialdemokraterna blev största parti i folketingsvalet på onsdagen och nu har partiledaren Mette Frederiksen fått uppdrag av drottningen att bilda regering.
Det röda blocket fick majoritet i parlamentet.
Det innebär att avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen från konservativa Venstre också lämnat in sin avskedsansökan.
Men att bilda regering kan bli lättare sagt än gjort.
I Danmark är invandringsfrågan väldigt viktig, men vänsterpartierna är inte överens i frågan. De mindre röda partierna vill ha en generösare invandringspolitik, medan Socialdemokraterna vill strama åt den.
Socialdemokraternas högersväng i invandringsfrågan kan ha bäddat för valsegern och att invandringskritiska Dansk Folkepartis väljarskara halverades. Att svika väljarna i frågan är således ingenting man vill göra.
Enligt DN är dock "många danskar" rädda för vad som under folketingsvalet har kallats för "det svenska tillståndet". Sverige ses rentav som ett avskräckande exempel i Danmark, skriver tidningen. Detta är tydligen något vanligt numera. Inför EU-parlamentsvalet sade också Italiens inrikesminister Matteo Salvini att "Vi vill inte bli som Sverige", och syftade då på invandringen.
"Det svenska tillståndet" har i Norge och Danmark använts för att beskriva just det kaos som uppstått i och med den kravlösa och massiva invandringen till Sverige. Men det kan nu också betyda den oreda som blev verklighet efter det svenska riksdagsvalet 2018, då regeringsprocessen tog många månader på grund av den åsiktskorridor och beröringsskräck som existerar i Sverige. Alla skulle mer eller mindre mobba ut Sverigedemokraterna.
– Jag tror att vi efter väldigt många turer kommer att få en minoritetsregering, men jag är rädd för det svenska tillståndet, säger en äldre dansk till DN och menar regeringsbildningen kan ta månader.