– Vi är positiva till att frågan om koranbränningar nu prövas i rätten eftersom det fortfarande saknas svensk rättspraxis i denna fråga. Först nu kan en sådan praxis växa fram som kan bli vägledande för liknande händelser i framtiden och ge ett starkare skydd mot hatpropaganda som riktar sig mot minoritetsgrupper, säger John Stauffer, chefsjurist på "Civil Rights Defenders", i ett pressmeddelande.
CRD, har tidigare krävt straff för koranbränningar, och organisationen anser att den hatbrottslagstiftning som finns i Sverige tillämpas alltför snävt av polisen och Åklagarmyndigheten.
– Den behöver tillämpas bredare och sätta händelser av hatpropaganda i en större kontext. För att säkerställa detta kan lagstiftningen behöva förtydligas. Det handlar inte om att ändra lagstiftningen för att fler gärningar än tidigare ska omfattas av bestämmelsen hets mot folkgrupp utan om att den ska tillämpas på rätt sätt där alla relevanta omständigheter analyseras, säger John Stauffer.
Vänsterorganisationen pekar på att Sverige har fått återkommande kritik från bland annat FN, som anser att Sverige behöver bekämpa "hatbrott" mer effektivt.
– Sverige har en starkt skyddad yttrandefrihet, vilket går i linje med mänskliga rättigheter. Men yttrandefriheten är inte absolut och det finns gränser för vad en person får säga eller uttrycka. En sådan begränsning är hatbrottet hets mot folkgrupp som finns till för att skydda minoritetsgrupper mot hatpropaganda. Med tanke på att muslimer utgör en utsatt minoritetsgrupp i Sverige kan inte koranbränningar här ses som en yttring som vilken annan, utan bör främst ses som en handling riktad mot människor och inte religion, säger John Stauffer.
Förra året polisanmälde CRD Rasmus Paludan för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp efter att Paludan bränt koraner vid ett flertal tillfällen runtom i Sverige. Vänsterorganisationen ansåg då att den danske islamkritikern vid dessa tillfällen "överskridit gränsen för vad yttrandefriheten tillåter och gjort sig skyldig till hatbrottet hets mot folkgrupp".
– Vi hoppas att rättegången i Linköping kan leda till att åtal väcks i flera av de fall där Koranen har bränts i Sverige och där det just nu pågår förundersökning, säger John Stauffer.